Terwijl ik gezellig met een vriendin in het Crea Café zat te praten, werd ik gebeld door een redacteur van Rondom 10, het discussieprogramma van de NCRV. Hij zocht mensen voor de uitzending over ‘infostress’ en had op mijn blog een column gelezen waarin ik het multitasken vaarwel zei. De redacteur wilde weten of ik nog steeds last had van een overdosis informatieprikkels, of ik me liet afleiden door mijn omgeving of dat alles sinds die column beter was geworden.De column was uit maart dit jaar. Is er in de tussentijd veel veranderd in mijn leven wat betreft het multitasken? Eigenlijk wel. Ik werk tegenwoordig niet meer op een drukke redactie vol ruis afkomstig van hardwerkende collega’s. Ik werk lekker thuis in alle rust achter mijn Mackie. Toch staan er de laatste tijd weer heel wat Firefox-windows open en is de straat waarin ik woon zelden gespeend van rumoer. Maar als ik me echt wil concentreren op een tekst, dan gaan radio en e-mail uit. Ook de telefoon mag een paar uurtjes offline als ik rustig wil werken. Dat bevalt best moet ik zeggen. Lege momenten
Toch is mijn leven tegenwoordig lang niet multitask-vrij: ik gebruik internet voor mijn stukken, dus het online woordenboek en google staan altijd paraat. Ook is schrijven met de juiste muziek vaak een must. Op momenten dat ik even over een zin of paragraaf moet nadenken, klikken mijn vingers al naar m’n netvibespagina om nieuwe blogsposts te checken of naar mijn inbox om te zien of er nog nieuwe mail is binnengekomen. Het zijn dus vooral de lege momenten waarin ik op zoek ga naar nieuwe prikkels.
Willen we allemaal het leven ten volle benutten. Geven we ons daarom over aan gelijktijdige informatiestromen? Is het dus slechts een kwestie van er zoveel mogelijk uithalen? Of zijn we allemaal bang om ons te vervelen?
Tijdelijk
Overigens denk ik dat al het gepraat en gepubliceer over lifehacking, tips en software om met de informatiestroom om te gaan, een tijdelijke trend is. We zitten in een overgangsfase waarin we vooral aan het wennen zijn aan de nieuwe applicaties die de nieuwe media met zich mee brengen. De jongere generatie kan al schijnbaar veel beter omgaan met de verschillende informatieprikkels. Dat is een van de conclusies die in de uitzending van Rondom 10 naar voren kwam. Ik denk dat dit ook klopt. Het is dus gedeeltelijk een generatiekloof. Toch heb ik goede hoop voor mezelf en mijn generatiegenoten. Uiteindelijk zullen we beter leren omgaan met de nieuwe media en samenvallende informatiestromen. Overigens hoeft dit niet meteen te betekenen dat we allemaal ultieme multitaskers worden. Er zijn dan ook al tegengeluiden te horen tegen het multitasken.Aandacht als oplossing
Volgens Marjoleine de Vos in de NRC van zaterdag 6 september, moeten we dat multitasken helemaal niet als een ideaal zien. Zij pleit er voor dat we weer één taak tegelijk uitvoeren:
‘Seriële volle aandacht (SVO), dat moet het nieuwe ideaal zijn. Niet langer het ouderwetse ideaal van je hele leven aan één ding wijden – dat is voorbij, althans voor de meeste mensen. Net zoals het levenslange huwelijk voor de meeste mensen niet meer bestaat. Maar zoals het ‘vrije huwelijk’, met afgeschafte jaloezie en meerder partners tegelijk en naar believen, voor bijna niemand werkte, zo werkt ook de vrije aandacht, de altijd verdeelde, niet. Seriële monogamie is het antwoord van veel mensen op de teloorgang van het ouderwetse huwelijk geweest, seriële volle aandacht zou wel eens het antwoord kunnen zijn op de multitask-ellende.’
Dat betekent in de praktijk dus veel signalen negeren, planmatig werken en je niet laten afleiden. Maar hoe lang kun jij het sms-signaal van je telefoon negeren voordat je je werk laat liggen en het berichtje leest? Als ik het bericht heb gelezen, voel ik ook vaak de drang om meteen te antwoorden.Uitzending
Overigens zul je mij niet in de uitzending van Rondom 10 terugzien: mijn mening kwam te veel overeen met een van de gasten die al was uitgenodigd en ze zochten zoveel mogelijk uiteenlopende visies. Het was in ieder geval interessant om eens ondervraagd te worden over het onderwerp.
Na het telefoongesprek ging ik weer fijn verder met mijn een-op-een gesprek in het café – wat mij betreft nog steeds de prettigste manier van communiceren. Wordt ongetwijfeld vervolgd…
Hoe staat het met jou en multitasken? Ga je er goed mee om met alle informatieprikkels of concentreer je je op één ding tegelijk?
Lees ook:
- Fuck multitasken!
- Bekijk de uitzending van Rondom 10 online.
- Het ideaal van deze tijd is chaotisch gerommel (Marjoleine de Vos in de NRC.)
6 reacties op “Fuck multitasken: Een paar maanden later”
Ik blijf erbij dat multitasken niet bestaat. Je kan niet meerdere dingen tegelijk doen. Ook al onderbreek je de ene taak door een ander ding te doen, dan nog ben je toch met één ding bezig?
Ik ben het wel eens met de aandacht die je hebt voor een taak. Dat kan altijd beter.
@Aukje: Multitasken is bij het gelijktijdig uitvoeren van moeilijke taken ook meer een kwestie van om en om inderdaad. Ik noemde multitasken in mijn vorige column hierover ook breinzappen:
“Multitasken lijkt dé manier om veel dingen gedaan te krijgen, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Hoewel ons brein makkelijk een moeilijke taak tegelijkertijd met een geautomatiseerde opdracht aankan, zoals bijvoorbeeld praten en lopen, gaat dat niet op wanneer beide handelingen veel concentratie vergen. Op dat moment zal het brein een keuze maken en onwillekeurig een van de taken laten voortrekken. Het gevolg hiervan is dat de andere taken slechter worden uitgevoerd en dat het geheugen de informatie slechter opslaat.”
Ik vraag me inmiddels af wie Rondom Tien nou eigenlijk NIET heeft gebeld? Toch knap dat ze uiteindelijk erin zijn geslaagd een zo ongenuanceerde, aartsconservatieve uitzending te maken, geheel in het straatje van digibeten en techniekhaters. Ach, ik snap het al: jij had GEEN last van infostress, dus wilden ze die mening vooral niet te veel aandacht geven in hun uitzending. Infostress is een probleem, vindt Cees Grimbergen, dus moet het vooral ook als probleem benaderd worden. Stel je toch eens voor dat het gewoon de niet te negeren vooruitgang van de samenleving zou zijn…
@Jeroen: Ja, dat kwam in het voorgesprek wel naar voren. De interviewer wilde weten of ik nog last had van infostress, maar dat is niet echt het geval. Hij was trouwens een oude studiegenoot van jou
Interessant onderwerp, eigenlijk. Ik weet dat het voor mij beter is als ik mijn computer uitzet terwijl ik huiswerk maak, maar toch doe ik dat eigenlijk nooit. Het vóélt zo handig om het allemaal binnen handbereik te hebben, maar ik weet dat dat in feite niet zo is – als ik iets opzoek zit ik binnen vijf minuten rare stripjes te lezen. Het is alleen zo moeilijk om het allemaal uit te zetten…
@Emma: Ja, dat uitzetten vereist veel discipline. Soms heb ik daar zelf ook last van. Lineair aan de slag gaan, is toch in veel gevallen het beste. Maar ja, dan krijg je opeens weer een smsje binnen ofzo…