Categorieën
Mike's notities

President’s Night in de Melkweg

Barack Abama is de nieuwe president van Amerika. Tijdens President’s Night in de Melkweg gisteravond wachtte iedereen nog met spanning op de uitslag, al gingen de bezoekers er wel zo’n beetje vanuit dat Obama het zou worden. Er waren dan ook verdomd weinig McCain-aanhangers aanwezig. Op een enkele VVD’er na. Nou ja, alleen Hans van Baalen eigenlijk. ‘Het lijkt wel pakjesavond,’ riep Felix Rottenberg.
Het was een gezellige boel daar in de Melkweg. President’s Night bood een overvol programma. Hoogtepunten waren de imitaties van Humberto Tan als Obama en Aad van den Heuvel als McCain. Ze hielden een speech voor het volk. Hun teksten waren geschreven door Pieter Hilhorst van de Volkskrant. Net zoals bij echte politici werd hen dus woorden in de mond gelegd.

Zo zijn gelaat beziend, zou Van den Heuvel het ook heel goed doen als Muppet volgens mij.

Van den Heuvel zette op verdienstelijke wijze McCain neer. Zijn speech ging net als bij de echte McCain vooral over zijn ervaring en oorlogsverleden. Hij benadrukte het gebrek aan ervaring van Obama. ‘Mijn reflex is om te vechten en nooit op te geven,’ zei de strijdlustige Van den Heuvel/McCain. Humberto Tan liep via de zaal naar het podium. Hij liep langs het publiek, als een ware man van het volk. Hij speelde zijn rol met zichtbaar plezier. Niet zo gek, met alle Obama-aanhangers in de zaal speelde hij een thuiswedstrijd. Net als de speeches van Obama sprak Tan vooral in abstracte woorden over hoop en vertrouwen en dat het Amerikaanse volk zelf verandering kan brengen.
Pauw & Witteman
Later op de avond voerden Tan en Van den Heuvel hun act nog eens in verkorte versie op, tijdens een ander hoogtepunt van de avond, namelijk de uitzending van Pauw & Witteman vanuit de grote zaal The Max. Gasten waren onder andere Jack de Vries (staatssecretaris van Defensie en volgens Jeroen Pauw de man die ervoor gezorgd heeft dat Balkenende herkozen werd – je wordt bedankt Jack); Kay van der Linde en Charles Groenhuijsen. Jack de Vries had een beetje moeite met Engelse namen en sprak Obama steevast als ‘Obema’ uit. Achterin de zaal werd hij dan ook geregeld corrigerend toegesproken door een vrouw die zich ergerde aan de slappe tongval van de Vries.

Pauw & Witteman vlak voor de uitzending.


Enige strijd was er ook tussen Maarten van Rossem, de beroepsbrompot waar we zo van houden, en Jan van den Bosch (eo-hoofd en presentator van Hour of Power). Van Rossem had duidelijk de lachers op zijn hand en wist met rake opmerkingen iedere uitspraak van Van den Bosch te verstoren. Er waren volgens mij ook weinig Godvrezende lui in de zaal, want iedere keer als Van den Bosch zijn mond opendeed, nam het geroezemoes in het publiek toe.
Rottenberg en Pechtold
Er werd natuurlijk heel wat gebatteerd en gediscussieerd. Niet alleen tijdens verschillende panelgesprekken, maar vooral ook door de aanwezige belangstellenden. Misschien waren we allemaal zo betrokken bij deze verkiezingen omdat we er toch geen invloed op konden uitoefenen. Want, het lot van de wereld lag die avond toch in Amerikaanse handen. Ik ben blij dat het Obama is geworden, al heeft hij een hoop rotzooi op de ruimen.Volgens Felix Rottenberg was er een sfeer vol verwachting in het land ‘Toen ik net op de fiets door Amsterdam reed, leek het wel pakjesavond,’ zei hij tijdens zijn gesprek met Alexander Pechtold.
Pechtold dacht dat Obama wel mensen teleur zou gaan stellen, omdat er simpelweg te veel te doen was voor een ambtstermijn van vier jaar. Overigens ging hun ontspannen gesprek ook over de Nederlandse politiek en Europa. Pechtold wist nog een paar gemakkelijke grappen ten koste van Balkenende te maken. Hij haalde nogmaals de ontmoeting tussen de minister-president en Bush aan. (Als standupper zou Pechtold het niet slecht doen.) De partijvoorzitter van D66 was dus ook een beetje campagne aan het voeren in de Melkweg. Mocht hij ooit op bezoek gaan bij Obama, dan wilde hij graag het energievraagstuk bespreken en horen hoe Amerika met het Kyoto-protocol zal omgaan.

3FM was er ook. Eric Corton lijkt hier wel wat moe van alle aandacht.

Dieptepunt van de avond was voor mij een optreden van rapper Jawat! Ik hoop dat de trend om politieke bijeenkomsten op te luisteren met een rapact snel voorbijgaat. Er wordt op dat soort bijeenkomsten immers al genoeg geluld. Des ondanks heb ik me nog nooit zo goed vermaakt tijdens een verkiezingsavond.Lees ook:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “President’s Night in de Melkweg”

Leuk verslag. Zelf had ik die dag een deadline voor Emerce, dus had ik ’s avonds geen puf om lekker hip te gaan doen in de Melkweg. Als ik je weergave zo bekijk, heb ik ook de indruk dat het puur entertainment was, en op geen enkele wijze werkelijk informatief over Amerikaanse politiek. De verkiezing van Obama als entertainment, daar bedank ik voor. Ik zag in de ochtendjournaals een donkere rastameid die bezopen stond te janken in de Melkweg. Daarbij vroeg ik me af of dat de drank was, de drugs, de vermoeidheid of het misplaatste sentiment voor een zojuist verkozen buitenlands staatshoofd. 😉

@Jeroen: Nee, er was ook wel degelijk ruimte voor wat inhoud. Er waren lezingen over het Amerikaanse kiesstelsel en over de puinhopen van Bush. Er werden enkele Amerika-experts ondervraagd, waaronder Max Westerman en Van Rossem. Ook waren er afleveringen van VPRO’s Tegenlicht te zien. Ik heb ervoor gekozen om de dingen te beschrijven die ik vooral leuk vond aan de avond. En in het geval van de rapper, waar ik minder blij mee was 🙂 (Die rastameid ken ik niet, dus moet ik je helaas het antwoord op de drugsvraag schuldig blijven:)

Overigens heb ik de Nederlandse mediabehandeling van de Amerikaanse verkiezingen toch voor een groot deel als entertainment ervaren. Het is dan ook erg spijtig dat de presidentsverkiezingen voorbij zijn, want nu moeten we het weer doen met kleurloze geschillen tussen oppositie en mensen als minister Vogelaar.

@Mike: De verkiezingen zijn inderdaad door de meeste media hoofdzakelijk als entertainment gebracht of met te weinig diepgang. Zelf lees ik NRC.next en dat was voor mij een aangename uitzondering. NRC-correspondent Tom-Jan Meeus heeft de verkiezingen zeer goed verslagen.
http://weblogs3.nrc.nl/race08/

@Jeroen Mirck: Inderdaad. Een uitgebreid en een goed gelezen blog (aan de reacties te zien.) Jammer dat ie stopt. Zou mooi zijn als hij bijvoorbeeld de eerste paar maanden van Obama in het Witte Huis zou bijhouden.

Reacties zijn gesloten.