Toch mooi dat op Valentijnsdag Rudi de Vries zijn liefde voor strips mocht tonen bij De Wereld Leert Door. November vorig jaar promoveerde De Vries op het onderwerp Nederlandse stripcultuur. In DWLD werd hij immer schnell in tien minuten geïnterviewd door Isolde.
Twee jaar geleden interviewde ik Matthijs van Nieuwkerk voor een interview op mijnvara.nl. Na het gesprek vroeg ik hem waarom er in De Wereld Draait Door nooit gesproken werd over strips. Goed, je had een paar jaar lang de cartoons van Fokke & Sukke, maar los daarvan kwam het beeldverhaal nooit ter sprake. Van Nieuwkerk zei dat strips lastig waren om te behandelen in DWDD. Kennelijk denkt men daar nu anders over, want donderdag 14 februari werd Rudi de Vries geïnterviewd in de spin-off van het programma. Tijdens het gesprek zijn er cartoons te zien van Michiel van de Pol, zoals deze prachtige prent:
De Vries heeft met zijn boek Comics and co-evolutions een doorwrochten studie afgeleverd. Hij bracht de ontwikkeling van Nederlandse stripuitgeverijen in kaart en beantwoordt daarin de vraag waarom de Nederlandse stripcultuur achterloopt op de Belgen en Fransen. Jammer dat ook in De Wereld Leert Door het tempo hoog gehouden wordt. In die 10 minuten werd niet een heel hoop duidelijk, maar wel wat. En strips op tv, daar word ik altijd blij van. Op die manier wordt een grote groep kijkers er weer eens aan herinnerd dat ze nog steeds bestaan die strips en de moeite van het lezen waard zijn.
Wordt vervolgd want…
Twee maanden geleden sprak ik met De Vries over zijn onderzoek voor de VPRO Gids. Dat stuk zal binnenkort in de Gids verschijnen, daarna zal ik op deze site een langere versie ervan publiceren.
4 reacties op “Stripprofessor bij De Wereld Leert Door”
Inderdaad erg leuk dat voor dit onderwerp aandacht was. Ik heb onlangs het proefschrift gedeeltelijk gelezen en het is echt heel boeiend. Wat jammer was dat wat het echte onderzoek van de Vries vrijwel niet aan de orde kwam. Zo hanteert hij een interessante theorie over co-evolutie en gaat hij in op de strijd tussen de twee ‘scholen’ vertegenwoordigd door de weekbladen Kuifje en Robbedoes. De strijd tussen die giganten maakten dat ze elkaar tot steeds grotere hoogten stuwden. Naar mijn idee hadden ze daar best wat aandacht aan kunnen besteden. Overigens, klein punt van kritiek op je blog: door hem een stripprofessor te noemen maak je er toch onbedoeld een beetje een karikatuur van.
@Michael vd Berg: “Door hem een stripprofessor te noemen maak je er toch onbedoeld een beetje een karikatuur van.” Dat is inderdaad onbedoeld, want ik heb respect voor De Vries en zijn onderzoek.
In het kader van aansprekende koppen neem ik aan dat ‘stripprofessor’ meer nieuwsgierige lezers de post zal doen lezen dan ‘Rudi de Vries’, een naam die de meeste lezers toch niets zal zeggen.
Ben het met je eens dat wel dieper op het onderzoek ingegaan had mogen worden. Maar dat is volgens mij tekenend voor een dergelijk tv-format als DWDD en DWLD. Ze raken net het topje van de ijsberg aan. Veel dieper gaat het niet. Ik denk dat mijn artikel over De Vries en zijn onderzoek meer vragen beantwoordt.
Eens, diepgang is per definitie in zo’n format lastig. Ben benieuwd naar je artikel!
Had ergens toch andere ideeën bij een ‘stripprofesor’