Ik had er nog nooit van gehoord, maar 12 oktober was het WereldRokersDag.
Samen met L. liep ik zondag door Amsterdam. Op de ruit van café De Pels stond de WereldRokersDag aangekondigd. Buiten zaten een stel verslaafden hun rookgerij weg te paffen terwijl een fotograaf de demonstratie vastlegde.Waarom 12 oktober? Op de site rokersbelangen.nl wordt dat uitgelegd:
12 oktober (1492) is de dag dat Columbus voet zette op het eiland San Salvador. De eilandbewoners, die hij er aantrof boden de verre reiziger geschenken aan, waaronder enkele gedroogde bladeren: tabak. Dit is de eerste keer in onze geschiedenis dat in het teken van vriendschap en vertrouwen een rokertje werd aangeboden.
Nu bestaat de WereldRokersDag al een paar jaar – sinds 2004 geloof ik. Speciale dagen die gewijd zijn aan een bepaalde groep in de samenleving of die een bepaalde ziekte onder de aandacht moet brengen kennen we natuurlijk al langer. Arme rokers
Misschien kunnen de rokers, die zich natuurlijk hartstikke gediscrimineerd voelen sinds het rookverbod in de horeca is ingegaan, wel een hart onder de riem gebruiken. Dus als je een roker tegenkomt in de komende dagen, geef hem of haar maar een lekkere knuffel. Want dat hebben ze verdiend! Ze zorgen ervoor dat de overheid accijns binnenkrijgt, want dat roken is een dure hobby. Goed, dat bedrag wordt deels gecompenseerd door de hogere ziektekosten die rookgerelateerde ziekten met zich meebrengen, maar dat even ter zijde. Daarbij leven rokers gemiddeld ook nog eens korter dan de niet-rokers. En sinds het rookverbod in de horeca zal dat gemiddelde steeds meer gaan verschillen ten opzichte van de sterfteleeftijd van niet-rokers.
Maar even zonder gekheid. What’s next: WereldJunkDag? WereldJunkfoodDag? Dag van het Terrorisme?
Ach, kan mij het ook schelen. Steek er nog lekker eentje op, buiten op het terras. Neem ik binnen nog een cappuccino.Lees ook:
5 reacties op “Column: Wereldrokersdag”
Ehh darling? Rokers zijn juist goedkoper voor de staat, niet alleen omdat ze korter leven, maar ook omdat rookgerelateerde ziekten minder kosten dan de meeste niet rookgerelateerde ziekten. Dat zijn vaak chronische en daarom dure aandoeningen, namelijk. Als je een rookgerelateerde ziekte hebt, is het meestal snel afgelopen. De accijns die we opleveren stijgt daar ruimschoots bovenuit.
Kus van een cynische roker.
@Natasja: Tja, die reactie kon ik van jou als vurig roker natuurlijk verwachten :). Toch een kleine – voor de handliggende reactie – van mijn kant: rookgerelateerde ziekten mogen minder kosten dan de meeste niet rookgerelateerde ziekten, maar als je niet rookt loopt je minder kans op om ziek te worden. Dankzij het rookverbod in de horeca loop ik als niet-roker ook weer een stuk minder kans op rookgerelateerde ziekten.
XX de cynische niet-roker.
Rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood. Precies de tien jaar waarin mensen die niet dood gaan een torenhoge ziektekosten dan wel bejaarden/verzorgingstehuis rekening opbouwen.
Als niet roker loop je net zoveel kans om ziek te worden. Meer zelfs, omdat je gemiddeld tien jaar ouder wordt. De kosten die de zieke nietroker maakt worden deels gefinancierd door de accijns op tabak 😉 De relatie tussen meeroken en rokersziektes is overigens helemaal nooit ten volle bewezen.
Beste Stivoro gestapo aanhangers. Kom eens met argumenten die blijven staan.
Overigens hoop ik nog altijd van het roken af te komen hoor.
@Frommel: Je wil toch niet beweren dat rokers hun hele leven gezond zijn en dan opeens dood neervallen? Rokers mogen dan gemiddeld tien jaar eerder doodgaan dan niet-rokers, die laatste jaren gaan niet bepaald gepaard met een blakende gezondheid, dus ook met ziektekosten.
Maar los van het oer-Hollandse kostenplaatje is er ook nog sprake van de sociale factor: niet meer mee te hoeven delen in de rookverslaving van anderen is voor mij letterlijk een verademing.
@Frommel PS: Ik hoop ook dat het je lukt om te stoppen met roken. Ik betwijfel namelijk of het doorroken in onze stamkroeg nog lang aan kan houden.