Schreef ik recent nog een artikel waarin ik ageer tegen het beleggen in strips, krijg ik een persbericht binnen over ‘de zeldzaamste Nederlandse strip die voor 14.000 europegels te koop is’.
Het persbericht is afkomstig van de mensen van Catawiki, een website voor verzamelaars waar ze hun kleinoden op kunnen neerzetten en kunnen verhandelen. De strip De vrolijke avonturen van Doris Dobbel wordt op de site voor 14.000 euro te koop aangeboden.
Saillant detail: de strip werd door de aanbieder enkele weken geleden bij toeval ontdekt in een tweedehands winkel voor de prijs van één euro. Doris Dobbel is een strip van de Vlaamse auteur Marc Sleen, bekend van de stripreeks Nero. Het album verscheen in 1952 en was alleen te winnen als prijs bij een wedstrijd. Vermoedelijk zijn er honderd stuks gedrukt. Daarvan zijn nog slechts zes complete exemplaren bekend, inclusief het nu gevonden album dat in bijzonder mooie conditie verkeert. Aldus het bericht.
Ongetwijfeld zal Doris Dobbel binnenkort van eigenaar verwisselen en verdwijnt de strip in een kluis, daar iedere leesbeurt de waarde doet verminderen. Die laat je dus niet even aan je kind lezen. Toch jammer.
Deze blogpost staat ook op het stripblog van Zone 5300.
3 reacties op “Strip voor 14.000 euro in de aanbieding”
Die € 14.000 heb ik net ff niet liggen. Vakantie, veel uit eten, je kent het wel 😉
Ik begrijp niet zoveel van verzamelen en waarom zoiets dan een dergelijke waarde krijgt. Ik verzamel vinyl (lp’s) en heb inmiddels ook wel wat zeldzame soulalbums in mijn collectie, maar die hebben voor mij alleen muzikale waarde. Voor hoeveel ik het zou kunnen verkopen boeit me niet, daar gaat het helemaal niet om. Overigens vind ik het nogal decadent om een boekje voor zo’n bedrag te kopen. Als je toch geld over hebt, doneer het dan aan een goed doel, dan gebeurt er nog iets nuttigs mee.
Zeldzaamheid en conditie van het betreffende stuk bepaalt de prijs. Maar ik ben net als jij: je moet het voorwerp consumeren. Vinyl moet je draaien, strips moet je lezen. Het laten verstoffen in de kast – of nog erger: een kluis, dat is doodzonde.
Dat het voor zoveel geld te koop wordt aangeboden betekent nog niet dat iemand dat er ook voor gaat betalen. Uit je stukje begrijp ik dat het boek nog niet verkocht is. En ik zie het ook niet gebeuren. (ik zelf ga in ieder geval niet bieden)
Maar goed, als iemand zo’n idioot bedrag voor een strip wil betalen, dan mag dat van mij. En als hij/zij het daarna in een kluis wil stoppen dan mag dat ook. Mensen doen maar wat ze willen.
Maar ik hoop wel dat de nieuwe eigenaar, voordag hij zijn schat verstopt achten een stalen kluisdeur, nog even in wil scannen en vervolgens online beschikbaar wil stellen. Desnoods tegen betaling. Dat zou wel heel sypathiek zijn.