Categorieën
Media

Hoe het Web wordt verknald

Op de site van MTV.com hebben ze een overzicht van Spidermans kostuums uit de films gepubliceerd. Deze week werd namelijk de eerste foto van Andrew Garfield in het bekende rood-blauwe spinnekostuum online gezet. Garfield speelt Peter Parker in de aankomende Spiderman reboot. Uiteraard wilde ik, Spidey-fan zijnde, die fotoserie wel even bekijken.

Tot mijn grote ergernis kreeg ik iedere keer bij het doorklikken naar een volgend plaatje onderstaande boodschap in beeld:

Ik heb dus om vijf plaatjes te kunnen zien, maar liefst vijf keer aan moeten geven dat ik toch vooral graag de Amerikaanse website van MTV wilde bekijken en niet het Hollandse aftreksel. Wat is dat toch voor irritante instelling dat men het internet in regio’s indeelt? Ik krijg om de haverklap de vraag of ik de Nederlandse versie van YouTube wil bezoeken – nee, dat wil ik niet! Ook werken veel video’s op buitenlandse sites niet. Probeer maar eens een programma terug te kijken op de site van de BBC als je ip-adres aangeeft dat je computer in Amsterdam staat.

Voor mij gaat deze praktijk direct in tegen het idee van internet dat alle informatie voor iedereen en overal toegankelijk moet zijn. De regionalisering van het web bestaat natuurlijk om commerciële belangen te waarborgen. Daarom kun je wel via een online shop strips kopen in Amerika of Engeland, maar kun je geen video’s bekijken die op een Engelse site staan.

Grotere onzin is bijna niet denkbaar.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Hoe het Web wordt verknald”

Daarom gebruik ik altijd Creative Commons. Om dit te voorkomen. Ik zou ook nooit mijn rechten afstaan. Daarom teken ik niet bij een plantenlabel die mijn rechten wil hebben. Ik geloofde daar ook vroeger niet in. Graaiers, ik kan er niet tegen .

Volgens mij heeft het ook te maken met te weinig serverruimte, dus geld. Als heel de wereld de video’s bekijkt worden sommige servers overbelast.
Vind het ook erg jammer. Kon geen enkele preview zien van The Walking Dead.

Hmm, daar zeg je iets. Dat zou natuurlijk heel goed ook mee kunnen spelen.

Toch vind ik het ingaan tegen de spirit van interpret en vond ik vijf maal toe dezelfde boodschap ook wat overdreven van MTV. Misschien dat ze de intelligentie van hun bezoekers onderschatten, maar je kunt ook overdrijven.

dit was bij MTV niet altijd zo. Eerst kon je gewoon de nieuwste afleveringen van The Hills online kijken en ook allemaal andere shows die hier niet op TV zijn. Ik dacht dat ze het hadden veranderd omdat ze erachter kwamen dat het in nederland nog op tv moest komen of zo… Heel irritant!!! wat nou world wide web!

Klopt @Michael. Misschien gebeurt dit vanuit de middeleeuwse overtuiging ‘verdeel en heers’. Ik geloof dat dit soort praktijken uiteindelijk zullen verdwijnen. Ik geloof ook dat wij dat nog gaan meemaken.

Eigenlijk zie je nu met het internet gebeuren wat er met de kabeltelevisie tien-vijftien jaar geleden gebeurde. Vroeger had heel Europe Super Channel en Sky Channel en dezelfde MTV, nu heeft elk land zijn eigen versie, allemaal wel met dezelfde troep, maar in een andere taal.

Bij de supergrote commerciele sites zie je dit nu ook gebeuren en het wordt er inderdaad niet beter op.

Maar eh, aan dat BBC probleem is wat te doen: kijk hier maar eens: http://thenextweb.com/apps/2010/10/30/how-to-watch-bbc-iplayer-abroad/

Werkt als een zonnetje.

Goede vergelijking met kabeltelevisie, Martin. Bedankt voor je link voor de BBC iPlayer. Ik zie echter dat deze alleen werkt voor pc – ik werk met een mac. 🙁

Reacties zijn gesloten.