Categorieën
Media

Tips voor freelancer-sites

Recent vroeg PixelPrinses of ik eens met een analytisch oog naar de site van haar en Martha wilde kijken. Ze runnen sinds kort een bedrijfje waar ze voor mensen teksten voor speciale gelegenheden schrijven. Bijvoorbeeld een speech of zelfs een liefdesbrief.

Nu gebeurt het wel vaker dat mensen mij vragen om naar hun site of blog te kijken, vooral sinds ik ben geïnterviewd over bloggen. Hieronder de korte, uit de losse pols geschreven, analyse die ik van hun site Write (Ad) Vice maakte. Misschien heb je er zelf ook wat aan.

Allereerst hebben de dames een leuk concept bedacht. Ze hanteren een vlotte schrijfstijl die mensen zal aanspreken.

Kies een goede bedrijfsnaam
Ik heb mijn bedenkingen bij de naam ‘Write Vice‘. Ze willen met die naam naar de tv-serie Miami Vice verwijzen, maar ‘Vice’ staat in die context voor de politieafdeling die zich bezighoudt met het bestrijden van prostitutie en drugs. Volgens het woordenboek kan met ‘vice’ ook gebrek of onvolmaaktheid worden aangeduid. Niet echt een positieve benaming voor je bedrijf dus. (Inmiddels heeft Pixelprinses er alvast Write Ad Vice van gemaakt, dus dat is een vooruitgang.)

  • Kies een naam die de lading van je bedrijf dekt en bij voorkeur goed blijft hangen.

Toon voorbeelden van je werk
Het is belangrijk om te laten zien wat je aanbiedt. Ik zou als potentiële klant graag wat voorbeelden zien van eerder werk. In dit geval bijvoorbeeld een speech of een toespraak. Eventueel bij liefdesbrieven en een begrafenisspeech geanonimiseerd vanwege privacy.

Voorkom dubbele informatie
Onder de button ‘About’ staat hetzelfde als op de homepage. Dat is dubbelop en dus onnodig. Zeker als je bedenkt dat er op de site nog een tekst staan onder de button ‘Teamwork’, waarin de schrijfsters zichzelf voorstellen. Het is beter deze teksten te combineren en onder ‘About’ zetten.

  • Een ‘about’-pagina gaat net zo goed over het bedrijf als de mensen die erachter zitten. Zeker bij een kleine onderneming waar twee mensen actief zijn.

Laat zien wie je bent
De profielteksten zijn persoonlijk. Het is goed om te laten zien wie je bent, dan weet de klant met wie hij te maken heeft.

Ook hier mogen de teksten zo concreet mogelijk zijn. Als je zegt dat je webredacteur bent van verschillende sites, is het goed om een paar sites bij naam te noemen. Ook als je columns schrijft voor een ‘bekende website’ zegt me dat niet veel. Het is te abstract, het is beter om zaken te concretiseren. Dat je bijvoorbeeld voor de Volkskrant schrijft, staat beter dan dat je in een grote landelijke krant wordt gepubliceerd. Bekende namen en professionele publicaties staan nu eenmaal goed op een cv.

De dames hebben er ook een foto van zichzelf bijgezet, prima natuurlijk.

  • Je kunt ook een korte video maken waarin je jezelf voorstelt aan de bezoeker van de site. Je kunt hier kort iets over jezelf vertellen en wat je aanbiedt toelichten.

Een volgende keer komen we nog over blogs bij een freelance-site te spreken, over layouts en visualisaties.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “Tips voor freelancer-sites”

Inderdaad! Ontzettend bedankt.
Ook ik kwam achter de betekenis van Vice gisteren. (Helaas Pindakaas?)
Misschien nog aanpassen en anders een mooi verhaal erom heen vertellen áls mensen er naar vragen 😉

Bedankt voor alle tips! Daar kunnen we zeker wat mee. (En hebben we ook al wat mee gedaan).
Wat heb jij trouwens ontzettend veel gedaan al in je leven. Om jaloers van te worden.

Heel veel succes in de toekomst!

Graag gedaan! Acht, een naam is zo aangepast. Een url wat minder, maar daar vinden jullie wel wat op. En anders is het wellicht een leuke anecdote voor bij de koffie 🙂

Ben benieuwd hoe het met jullie bedrijfje gaat. Succes!

Nuttige analyse. Die About-pagina is een onhandig overblijfsel uit de richtlijnen die ooit eens voor blogs zijn bedacht. Veel Nederlandse lezers kennen die term niet, dus heb ik op mijn blog een About-pagina (voor Engelstalige bezoekers die denken: ‘Fuck, where am I ?’) en daarnaast een ‘Wie is Jeroen Mirck’-pagina. Dat is volgens mij namelijk de vraag die je stelt als je op een site komt van iemand die je wellicht wilt inschakelen. Maar ik geef meteen toe dat mijn oplossing eigenlijk een pagina te veel is.

Ik ben het eens met Michaels opmerkingen over die bedrijfsnaam. Hij is ingewikkeld en legt niet direct een link met de dames die erachter zitten. Engelse namen zijn niet altijd aan te bevelen, tenzij ze direct helemaal duidelijk zijn voor een Nederlands publiek. Maar even goed: succes met Write Advice!

Reacties zijn gesloten.