Categorieën
Boeken

Joost Zwagerman: ‘Straks lezen we allemaal hetzelfde boek’

Gaat de boekhandel zoals we die nu kennen, verdwijnen? Als we deze reportage van het Tros-programma Een Vandaag mogen geloven, ziet het er niet best uit. Ook het Parool schrijft dat de keten Selexyz moet inkrimpen.

Nu werd er een paar jaar geleden ook al gewaarschuwd dat de boekhandels het moeilijk hadden en de concurrentie met webwinkels niet aankonden. Maar gezien de signalen, ziet het er nu toch naar uit dat er veel boekwinkels zullen sluiten en dat we binnenkort in een land met alleen maar Ako’s en Bruna’s zullen leven. In onderstaand interview, een langere versie dan in de reportage is gebruikt, maakt schrijver Joost Zwagerman duidelijk waarom het erg is als de boekhandel zou verdwijnen.

sitestat

Ik zou het ook erg jammer vinden als er geen plek meer zou zijn om te struinen en toevallige ontdekkingen te doen. Ik ga in het weekend graag even in de boekhandel kijken wat er voor interessants is uitgekomen. Het is een fijne plek om rond te hangen, covers te bestuderen en inspiratie op te doen. Al koop ik ook net zo goed ook boeken en strips online, want dat scheelt vaak veel geld.

Zijn boeken niet vaak te duur? Zwagerman vertelt in het interview dat de vaste boekenprijs erg belangrijk is voor de auteurs. Die verdienen namelijk al niet veel aan het schrijven. Het is natuurlijk gek dat degene die het boek schrijft en dus maanden, zo niet jaren van zijn leven in een boek investeert, daar op financieel vlak het minste voor terugkrijgt. Ik begrijp Zwagermans argument tegen het verlagen van de vaste boekenprijs dus heel goed, maar als boekhandels zelf meer mogen bepalen hoe duur hun aanbod wordt, kunnen ze dan niet beter met elkaar concurreren? En als het leeswerk goedkoper is, zijn we dan niet geneigd om meer te kopen of om sneller een boek op de gok mee naar huis te nemen? Zou het verdwijnen van de vaste boekenprijs dus een grotere overlevingskans voor de winkels opleveren?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Joost Zwagerman: ‘Straks lezen we allemaal hetzelfde boek’”

Wat een flapdrollie, die interviewer. “Hier is de camera”. Hij zei het net allemaal al!

Maar ja, hij heeft groot gelijk. Maar dit geldt natuurlijk voor alle winkels die concurrentie hebben van de webwinkels.

Daar heb je natuurlijk gelijk in: webwinkels zijn een bedreiging voor allerlei soorten winkels. Toch geloof ik niet dat webwinkels de enige oorzaak zijn van de slechte situatie van boekwinkels. Het zal ook met de crisis te maken hebben: mensen hebben over het algemeen minder geld te besteden. En niet iedereen zal een kleine 20 euro over hebben voor een nieuw boek.

Duidelijk betoog. Als ik naar mezelf kijk doe ik twee soorten boekaankopen:
1. Boeken waarvan ik van te voren weet dat ik ze wil hebben. Deze bestel ik bij de webwinkel. De nieuwe van Paulo Coelho bijvoorbeeld die in augustus uitkomt.
2. Boeken die ik spontaan koop als ik in de boekhandel rondneus. Een leuk boekje van Martin Bril bijvoorbeeld voor op vakantie.
Voor mij mogen webwinkel en boekhandel naast elkaar bestaan.

Van mij mogen ze dat ook, het is echter de vraag of onze geliefde boekwinkels binnenkort nog een interessant assortiment bieden of dat het een eenheidsworst wordt zoals Zwagerman voorspelt.

Heb jij trouwens net als Zwagerman een vaste boekwinkel in de buurt waar je graag rondstruint?

Nee, ik heb niet echt een vaste boekwinkel. Ik vind het juist leuk om als ik in een andere stad ben, daar een boekhandel binnen te lopen en rond te kijken. Tja, je bent een zwerver door het alledaagse of je bent het niet 🙂

“Zou het verdwijnen van de vaste boekenprijs dus een grotere overlevingskans voor de winkels opleveren?”

Vraag het de Engelsen, want in Engeland is de vaste boekenprijs al een aantal jaren geleden afgeschaft, maar of het de schrijvers heeft geholpen…

Reacties zijn gesloten.