Categorieën
Mike's notities

Steve Jobs: ‘Stay Hungry. Stay Foolish.’

Ik ben een mac-gebruiker, dat zeker, maar ik draag Steve Jobs niet op handen. Niet iedere scheet die de CEO van Apple laat hoef ik te ruiken, laat ik het zo stellen. Maar ik bewonder de man voor zijn ondernemersschap en over het algemeen ben ik blij met mijn Mac. Recent werd ik via twitter op een inspirerende speech van Jobs gewezen door Punkmedia.

Het is een speech uit 2005 die Jobs gaf aan een stel afgestudeerden van de Stanford University. Ik vind het een zeer inspirerend verhaal. Jobs vertelt drie anekdotes uit zijn eigen leven met de strekking dat je vooral je eigen pad in het leven moet zoeken. Laat je niet leiden door de dogma’s van anderen, daar is het leven te kort voor. Vertrouw je instinct, je kunt immers pas achteraf zien hoe bepaalde gebeurtenissen en keuzes je op de juiste plek hebben gebracht. Je moet er daarom in vertrouwen dat je de juiste weg kiest.

I’m pretty sure none of this would have happened if I hadn’t been fired from Apple. It was awful tasting medicine, but I guess the patient needed it. Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith. I’m convinced that the only thing that kept me going was that I loved what I did. You’ve got to find what you love. And that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it. And, like any great relationship, it just gets better and better as the years roll on. So keep looking until you find it. Don’t settle.

Ook Jobs zijn visie op de dood – hij overleefde al eerder kanker maar schijnt nu weer ziek te zijn – spreekt me erg aan. Hij noemt het de beste uitvinding van het leven:

Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure – these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.

We hebben inderdaad maar beperkte tijd. Voordat je het weet zit je oud en versleten in je leunstoel – als we dat al halen. Voordat het zover is moet je dus je doelen bereiken. Er is dus geen tijd te verliezen.

De scepticus denkt wellicht: ‘Alweer zo’n inspirerend bedoelde speech van een Amerikaan.’ Inderdaad, de Amerikanen zijn goed in het geven van dit soort speeches. Vaak doen de abstracte hoopvolle beweringen niet onder voor de holle frasen uit de reclame. Dat wil niet zeggen dat er nooit iets van waarheid tussen zit. In wezen vertelt Jobs ons niets nieuws, we weten het allemaal al. Maar door een algemene boodschap te verbinden met een persoonlijk verhaal, door zichzelf bloot te geven, weet hij bij mij in ieder geval de vonk der inspiratie teweeg te brengen.

Natuurlijk is je laten inspireren door een spreker pas een eerste stap. De rest van de wandeling moet je zelf afleggen.

Daarom: bekijk de video eens rustig. Ik kreeg er in ieder geval een gezonde schop tegen mijn achterste van. Maar daarover later meer. Eerst geef ik graag het woord aan Jobs.

Het transcript van de speech staat hier.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Steve Jobs: ‘Stay Hungry. Stay Foolish.’”

Ik weet het niet hoor, of het ons helpt te leven met de wetenschap dat onze tijd beperkt is, dat we geen tijd te verliezen hebben onze doelen te bereiken. Als ik met deze wetenschap mijn leven zou hebben geleefd, zou ik een heleboel mooie ervaringen niet hebben gehad.

@Peter: Welke mooie dingen had je dan aan je neus voorbij laten gaan?

Ik vind de wetenschap dat ik ooit dood ga wel een goede stok achter de deur om doelgericht te blijven handelen. Al moet je daar natuurlijk niet constant bij stilstaan en jezelf ook de ruimte gunnen. Het soms rustig aan doen heeft immers ook een nuttige functie.

@Michael Al die dingen die ik door een beetje rondlummelen heb gezien, gedaan en ervaren. De manier waarop ik jou ontmoet heb bijvoorbeeld door een beetje rond te hangen op Blogart.. De kracht van rondlummelen wordt zwaar onderschat 🙂

Inderdaad een inspirerend verhaal. De grap is dat Jobs precies omschrijft hoe ik me voelde toen ik net was afgestudeerd. Maar de truc is om die gedachte vast te houden. En elke dag aan de dood denken, vind ik toch lastig 😉

Het is een mooi verhaal en een ontroerende speech, maar de gedachte aan een onvermijdelijke dood en vooral de mogelijke ellende er omheen vind ik deprimerend. Je kan het ook omdraaien: Wat is het nut van je elke dag tot het uiterste inspannen als je toch ‘binnenkort’ de pijp uit gaat?

Heel onze maatschappij is er op gericht altijd te denken aan groei, verbetering, opbouw, beter worden in je vak, gezond eten, dat werk. Misschien wel daarom des te moeilijker te accepteren dat het op een willekeurig moment ophoud. Over 100 jaar weet niemand meer dat wij geleefd hebben, laat staan hoe druk we ons maakten over … pakweg de BTW op toneelvoorstellingen.

Ik vind de gedachte dat het leven ooit ophoudt ook wel weer en troost: eindelijk van het gezeur af waar je dagelijks mee moet dealen bijvoorbeeld. Aan de andere kant vind ik het heel naar dat het leven ooit ophoudt. Dat heeft iets oneerlijks en het leven bij voorbaat nutteloos. Maar het is des mens om die nutteloosheid te bedekken door heel druk te doen. Ik ga dan ook liever uit van de gedachte dat ik mijn tijd hier op de aardkloot die aarde heet zo nuttig mogelijk te besteden. Anders kan ik net zo goed apathisch voor me uitstaren of nu al in mijn kistje rollen. En daarvoor is later nog tijd genoeg.

Reacties zijn gesloten.