Ik geloof niet in een het Europees parlement, want ik geloof niet in het huidige politieke bestel.
Ik geloof niet dat de mannetjes en vrouwtjes die hun kont warmen op het politieke pluche er voor de burger zitten, maar dat ze er vooral voor zichzelf zitten. Dat geldt natuurlijk niet voor alle politici, er zullen vast goede tussen zitten, maar het merendeel dat ik in de media voorbij zie komen, wekt die indruk wel.
We Nieuwe Revu nr. 20 heeft gelezen, zal helemaal geen zin meer hebben om te gaan stemmen donderdag 22 mei. In een artikel over de graaiers van Europa, namelijk de Europarlementariërs, staat onder andere dat deze per stuk 8000 euro brutosalaris per maand verdienen. Daar bovenop krijgen ze vergoedingen voor woon-werkverkeer en ander transport, en krijgen ze 300 euro per vergaderdag. Boven op dit topsalaris is er nog een vergoeding voor ‘kantoorkosten’ van 4299 per maand. En bonnetjes worden daarbij zelden overlegd. (Daar moet je als zelfstandig ondernemer bij de belastingdienst proberen.) En het is nog erger dan dit: veel politici tekenen steevast in bij vergaderingen, want dat levert 150 euro op, om vervolgens de zaal weer te verlaten en niet te stemmen. Het aant mensen dat intekent is hoger dan het aantal mensen dat bij dezelfde vergadering gestemd heeft. VVD-kop Hans van Baalen heeft daar bijvoorbeeld een handje van. Van de 766 Europarlementariërs staat hij op plek 728 als het gaat om aanwezigheid bij stemmingen.
Nog een duur geintje is die regelmatige verhuizing naar Straatsburg en soms zelfs naar Luxemburg:
De afstand tussen Straatsburg en Brussel is 435 kilometer. De jaarlijkse kosten voor de hotelovernachtingen en treinreizen van de 754 Europarlementariërs en voor het heen en weer laten rijden van vrachtwagens vol dossierkisten bedragen tussen 169 en 204 miljoen euro. Dat is vijftien tot twintig procent van het hele budget van het Parlement. De CO2-uitstoot als gevolg ervan is negentienduizend ton. De gebouwen in Straatsburg staan 89% van de tijd leeg.
Kortom: terwijl we in Nederland kapot bezuinigd worden, gooit Brussel geld over de balk.
En wie het beleid bepaalt? Dat zijn voornamelijk de lobbyisten van de grote bedrijven. Lekker democratisch, hè?
De posters van politieke partijen roepen stuk voor stuk een zure lach bij me op. De campagnes gaan alleen over wat goed voor Nederland is, want je kunt alleen op Nederlandse partijen stemmen. Eigenlijk zouden er partijen moeten zijn die de landgrenzen overstijgen. Daar zou je op moeten kunnen stemmen. Dat je bijvoorbeeld als arbeider op een Europese arbeiderspartij kan stemmen die voor jouw belangen opkomt. Nu stem je op Nederlandse partijen die zich na de verkiezingen in Brussel aansluiten bij grotere Europese fracties, dus de PvdA kan wel beweren dat ze meer banen gaan regelen voor Nederlanders, waarmaken kunnen ze dat soort beloften in de praktijk nauwelijks op deze manier.
Ondertussen kunnen we lachen om de foute posters. De slogans zijn zulke lege frasen. Neem die van D66, toch eigenlijk VDD Light: Sterk Nederland, Sterk Europa. Huh? Hoezo dat dan? Hebben die gasten dan echt zulke grootheidswaanzin en beseffen ze niet hoe klein Nederland is in verhouding tot andere Europese landen en dus hoe weinig we in verhouding te zeggen hebben in het Europarlement? Jezusleeft.nl (what’s in a name) wil zelfs dat we uit de EU stappen. Iedereen die een beetje nadenkt weet dat het niet een kwestie is van pro of contra. Anno 2014 kun je eigenlijk niet tegen een verenigd Europa zijn, want die ontwikkeling is niet meer terug te draaien. De grenzen kunnen niet meer dicht zoals vroeger en fantaseren dat de gulden ooit terugkomt, is een natte droom die alleen voor sukkels als Geert Wilders is weggelegd. We zitten nu eenmaal in dit Euro-schuitje en we kunnen er niet meer uit. Maar om te voorkomen dat het schuitje een Titanic-achtige ramp gaat worden, moet er wel een andere koers gevaren gaan worden. Een koers die bepaald wordt door de kiezer, oftewel het volk. Oftewel: die moet eindelijk eens iets te zeggen krijgen.
Ga ik stemmen donderdag 22 mei? Helaas wel. Ik geloof er voor geen meter in, maar heb wel een partij gevonden die op pan-Europees niveau opereert en die een programma heeft die goed aansluit bij mijn visie, namelijk dat het anders moet in Europa en dat het niet alleen om de belangen van Nederland draait. Een partij die beseft dat we op een volwassen manier moeten kijken naar privacy, vrijheid op het web en transparantie als het om regeringen gaat. Niet geheel toevallig is het de partij die een poster heeft die vertelt dat je niet alleen op de slogans op de poster moet af gaan. Denk ik dat er iets zal veranderen in het Europees parlement, dat men binnenkort minder geld over de balk smijt en dat de politici zullen stoppen met aan de pijpen van lobbyisten te dansen? No way.
Een interessante aflvering van Tegenlicht over de machteloosheid van de burger, vanaf 19 min en 54 seconden over de lobbyisten in Europa.
Meer weten? Check www.votewatch.eu
6 reacties op “Europese verkiezingen, een zinloze bezigheid?”
Zo dat lucht op! 😉
Maar ik zal ook wel weer gaan stemmen. Ik moet nog beslissen op wie.
Inderdaad, dat moest ik even kwijt. Ik vind de minachting van de politici voor de kiezers bedroevend en het maakt me boos. Maar zo te horen heb jij er ook weinig vertrouwen in, Frank.
Klopt, maar niet gaan stemmen is ook geen optie. Wel kritiek leveren en dan niet je ‘invloed’ laten gelden, dat kan niet in mijn ogen.
Ik vroeg me trouwens nog af: krijgen die parlementariërs zo ruim betaald om ze onafhankelijk te houden (van bijvoorbeeld de lobbyisten)?
Hm, dat weet ik niet hoe dat zit met de lobbyisten. Het lijkt me dat als een groot bedrijf echt invloed wil uitoefenen, 8000 euro of meer niet zo’n probleem moet zijn. Die gaan toch over lijken als het moet. Het feit dat er weinig tot geen toezicht is op de declaraties, stemt niet vrolijk en hetzelfde betekent waarschijnlijk ook voor het checken op corruptie. Hoe dan ook krijgen ze wat mij betreft te veel betaald.
Bedankt voor de Tegenlicht-uitzending. Die had ik nog niet bekeken en is behoorlijk verhelderend. Zelf vind ik De Slag om Europa ook meer dan het bekijken waard.
Stemmen is heel aantrekkelijk omdat je stem door deze belachelijk lage opkomst voor 3 telt. Aan de andere kant legitimeer je deze onzin door te stemmen. Eigenlijk zouden nationale en EU-politici zich moeten schamen en zich de lage opkomst moeten aantrekken, maar daarvoor zijn de oogkleppen te gesloten. Liever leggen ze de schuld op plekken waar die niet hoort.
Ja, daar heb je een punt. Als we massaal niet stemmen en de opkomst is superlaag, geeft dat een duidelijk signaal. Soms denk ik dat het beter is om niet te stemmen, want inderdaad: zo houden we het systeem intact.