Categorieën
Film Filmrecensie Video

VoorDeFilm: Batman (1989)

Het is 25 jaar geleden dat Batman van Tim Burton uitkwam. Een goede reden om de film te behandelen in de webserie VoorDeFilm.

onset89024VoorDeFilm is een kanaal op YouTube waar een vaste groep filmkenners wekelijks inleidingen geeft op oude en nieuwe films, van arthouse tot blockbuster. Ze zetten uiteen waar de films over gaan, hoe deze tot stand kwamen en waarom ze absoluut het kijken waard zijn. Het project is geesteskind van Menno Kooistra die de items vakkundig opneemt met green screen en daarna strak monteert.

23 juni 1989 ging Batman in première in de Verenigde Staten. In Nederland kwam de film pas op 13 oktober uit. Het was immers nog de tijd voor torrents, tegenwoordig brengt Hollywood zoveel mogelijk de films wereldwijd op hetzelfde moment uit. Ik zag Batman op 14 oktober als twaalfjarige en mijn leven was nooit meer hetzelfde. In deze geïmproviseerde bespreking poog ik uit te leggen waarom.

Overigens moet ik mezelf wel even corrigeren. Ik noem Anton Furst de art director van de film, maar hij was natuurlijk de production designer van Batman. (Dat krijg je ervan als je een recensie volledig ter plekke improviseert.)

Kijk vooral ook naar de andere introducties, want het begint al een mooie verzameling te worden, dat VoorDeFilm.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “VoorDeFilm: Batman (1989)”

Ik was nog geen tien toen Batman uit kwam. Daarna kwamen er nog drie Batmans uit en Dick Donner Superman was er al voor ik geboren was dus in mijn beleving van toen waren er altijd al comic book/superhero movies. Nu ik daar op terug kan kijken zie ik pas dat dat helemaal niet zo was natuurlijk.

Goede terugblik/review en raakt ook een aantal punten waar ik me nog niet zo bewust van was. Toen Batman uit kwam vond ik het geweldig en ik zelfs zo jong zie je het verschil heel duidelijk met de Dozier/West Batman. Zo veel serieuzer. Hoewel de film en vooral de muziek (die ik een paar weken geleden live mocht horen in het Concertgebouw, geweldig!) blijft goed overeind. Waar ik het meeste moeite mee heb is dat Batman in deze film er totaal geen moeite mee lijkt te hebben om te schieten. Hij schiet kogels en zelfs raketten af op de Joker en z’n henchmen. Dat ze uit een Batwing in plaats van een gun komen dat maakt niet zoveel uit denk ik. Burton’s Batman neemt het ‘no guns’ beleid heel letterlijk of behandelt het juist erg soepel.

“Waar ik het meeste moeite mee heb is dat Batman in deze film er totaal geen moeite mee lijkt te hebben om te schieten” Ja, daar snij je een interessant punt aan. Veel fans vonden dit niet kunnen. In Batman Returns is dat net zo. Toch is er een argument te bedenken om dit te verdedigen. Het concept van Batman is in de jaren 1939 en 1941 geleidelijk ontstaan en werd niet met één verhaal neergezet zoals bij Spiderman. Eerst werd het personage bedacht, daarna pas diens achtergrond. Langzamerhand werden elementen in de verhalen geïntroduceerd die uiteindelijk vaste onderdelen werden van Batmans wereld. Met de komst van Robin in Detective Comics #38 (1940) werd de toon van de verhalen luchtiger en door diens felgekleurde kostuum (rood, geel en groen) veranderde de serie ook visueel. In zijn begindagen was Batman meedogenloos tegen misdadigers en zo nu en dan bracht hij er een om het leven. Bij de introductie van Robin werd Batmans rol aangepast van wraakzuchtige vigilante in een vaderfiguur. Na de publicatie van Batman #1 (1940) besloten de makers dan ook dat Batman niemand meer om het leven zou brengen. Dit is dan ook nooit meer gebeurd, hoewel Batman in de loop der jaren wel meer van zijn oude meedogenloosheid terugkreeg.

Als je dus zegt: Burton baseerde zich op de begindagen van Batman, dan is het niet zo gek dat hij ook misdadigers neerschiet. Maar het spoort natuurlijk niet met de Batman die we nu en toen, in 1989, kenden.

Het Belgisch Stripcentrum in Brussel viert op 4 en 5 oktober zijn 25ste verjaardag en trakteert zijn bezoekers op een feestweekend. En het hele weekend gratis toegang voor iedereen die in 1989 geboren is.
Dat laatste ben ik niet, want in 1989 was ik reeds twaalf. Een jaar wat ik me goed kan herinneren. Het was voor mij een overgangsjaar: ik ging van de lagere naar de middelbare school. In oktober kwam Batman van Tim Burton uit, in de zomer License to Kill met Timothy Dalton, wat ik nog steeds een van de beste Bond-films ooit vind. De Berlijnse muur viel én op 3 oktober dat jaar deed het Belgisch Stripcentrum voor het eerst zijn deuren open.
Het Belgisch StripcentrumIn die 25 jaar heeft het BCS maar liefst 180 tijdelijke tentoonstellingen gehad. Ook is het Centrum een bewaarplaats voor originele werken en publicaties, een documentatiecentrum en een wetenschappelijk en pedagogisch centrum dat per jaar 200.000 bezoekers uit alle continenten ontvangt.
Ter gelegenheid van het jubileum stelt het BSC een bijzonder ludieke nieuwe Permanente Ruimte voor die gewijd is aan Peyo en zijn werk. Op een andere plek, het Auditorium dat Pieter De Poortere gedoopt werd, kunnen de bezoekers kennismaken met een nieuwe dimensie van het werk van de bedenker van Boerke. Tegelijkertijd neemt een nieuwe grote tijdelijke tentoonstelling haar plaats in op de gevelmezzanine. Beeldig Brussel is een boeiende wandeling doorheen de Brusselse wijken aan de hand van werk van stripauteurs die in de loop van de voorbije 25 jaar het Brussel van hun tijd hebben geïllustreerd. Meer dan 130 originele documenten, met daarnaast talrijke vergrotingen, maken het mogelijk te volgen hoe de auteurs zich in de loop der tijd meer zijn gaan interesseren voor de bewoners dan voor decors en monumenten. Van Frank Pé en Jean- Claude Servais tot Judith Van Istendael en de auteurs van Brussels in Shorts.
Check voor meer informatie de site van het Belgisch StripCentrum. Ik ben er volgende week vrijdag in ieder geval bij en toost bij deze alvast op de verjaardag van het BSC. Proost!

Lees ook:Minneboo leest: De RuimtesmurfTim Burton in ParijsExpo: Batman doet het met RobinPosy Simmonds in het Belgisch StripcentrumTwee eeuwen Nederlandse strip verstript

Reacties zijn gesloten.