Als je Peter Parker laat spelen door een zwarte acteur, maak je inherent een ander personage van hem en geen getrouwe stripverfilming.
Spider-Man gaat deel uitmaken van het cinematografische universum van Marvel omdat Marvel Studio’s en Sony Pictures eindelijk een deal met elkaar hebben gesloten. Dat is voor mij goed nieuws, want nu kunnen de films van Marvel weer een beetje meer lijken op de Marvelwereld uit de strips. Al zal het nog een tijd duren voordat de X-Men en Fantastic Four daar deel van gaan uitmaken.
Er is op dit moment echter een hardnekkig gerucht gaande dat de nieuwe incarnatie van Spider-Man waarschijnlijk zwart zal zijn. Filmjournalist Jeff Sneider liet zich ontvallen in een podcast (vanaf 44:30) dat hij uit betrouwbare bron had vernomen dat het 95% zeker is dat Spider-Man door een donkere acteur gespeeld gaat worden. Meteen ging dit gerucht als een lopend vuurtje door het web en schreeuwlelijk Dan Slott, die al een jaar of drie Amazing Spider-Man schrijft en daardoor mijn leven als Spider-Man-fan flink verzuurt, opperde op Twitter dat Peter Parker best door een zwarte acteur gespeeld kan worden. Er is volgens Slott niets inherent wits aan Parker.
Allereerst dit: er bestaat een zwarte Spider-Man in the ultimate universe van Marvel, Miles Morales. Het zou voor de filmmaatschappijen een slim idee zijn om dit personage op te voeren in de films. De laatste twee Spidey-films met Peter Parker (Andrew Garfield) zijn redelijk geflopt. Dat komt onder andere doordat ze opnieuw de origin van de held hebben verteld. Daar zat het publiek volgens mij niet op te wachten. Daarnaast sloeg Electro in Amazing Spider-Man 2 een verschrikkelijk modderfiguur en werden er bepaalde scènes geschrapt door producenten wat het verhaal niet ten goede kwam. Om een frisse, nieuwe versie van Spider-Man aan het publiek te tonen zou Morales onder het masker een goede gok zijn. Miles’ fans zien dat wel zitten.
Samuel L. Jackson
Toen de superhelden van Marvel werden bedacht door Stan Lee, Jack Kirby, Steve Ditko en anderen, was het een andere wereld. Er waren vrijwel geen donkere helden in fictie te vinden. In ieder geval niet in comics. In de loop der jaren zijn er bij Marvel aardig wat etnische superhelden bij gekomen, maar in verhouding zijn dit nog steeds een handje vol ten opzichte van blanke helden. Nu er steeds meer behoefte lijkt te zijn aan diversiteit, aan helden met een andere etnische achtergrond én aan heldinnen, en de mediamakers doorhebben dat hieraan gehoor geven veel geld oplevert, is de roep om representatie in de filmversies van de strips groot. Iedereen draagt Nick Fury als voorbeeld aan, maar vergeten er vaak bij te zeggen dat Samuel L. Jacksons versie van Fury is ingegeven door de Fury uit het ultimate universe van Marvel. Dus ook al loopt er sinds jaar en dag een blanke Fury rond, in de films en de tv-serie Agents of SHIELD is hij zwart, want het is eigenlijk de ultimate versie. Sterker nog: schrijver van de strips Brian Michael Bendis had Jackson in gedachten toen hij Fury een make-over gaf.
In de aankomende reboot van The Fantastic Four wordt Johnny Storm gespeeld door acteur Michael B. Jordan terwijl Johnny in de strips een blanke huidskleur heeft en de broer is van Sue Storm die gespeeld wordt door blanke actrice Kate Mara. Iemand opperde ergens dat ze nog steeds broer en zus kunnen zijn omdat hun ouders een interraciaal stel zijn. Allemaal leuk en aardig, maar ik heb grote bezwaren tegen lukraak de etniciteit van bestaande personages veranderen.
Peter Parker is een blank personage. Dat is hij altijd geweest. Ik zie filmadaptaties van strips het liefst zo trouw mogelijk. Bij een adapatie van het ene naar het andere medium moeten er altijd dingen worden aangepast. Een film is nu eenmaal geen strip. En een verhaal dat in 1962 is gedacht, zoals de origin van Spider-Man, behoeft updates als je in 2002 een film daarvan uitbrengt, wat Sam Raimi’s eerste Spidey-flick duidelijk laat zien. In de kern is het verhaal behoorlijk trouw aan die van de strips gebleven en dat vond ik juist zo goed aan Raimi’s films. Maar een zo’n update zou niet de huidskleur van het personage moeten zijn, want dan verander je een belangrijk onderdeel van zijn identiteit.
Stel je voor dat we een biopic maken over Martin Luther King en dat een blanke acteur die hoofdrol speelt. Of een film over Nelson Mandela en hetzelfde geintje flikken. De wereld zou op zijn kop staan. En terecht, want in hun verhaal, in hun geschiedenis speelt hun etniciteit een grote rol. Hetzelfde geldt voor bepaalde superhelden van Marvel. Black Panther moet ook gespeeld worden door een donkere acteur en Storm van de X-Men kun je ook niet door een roodharige Ierse dame laten spelen. Nu zou je nog kunnen zeggen: Ja, maar bij die personen en personages wordt hun geschiedenis mede bepaald door hun afkomst. Mijns inziens geldt dit voor ons allemaal in meer of mindere mate.
Kleur bekennen
Volgens Slott is er niets inherents blank aan Peter Parker, maar dat ben ik niet met hem eens. Onze huidskleur bepaalt deels onze identiteit. Huidskleur en afkomst zijn belangrijke kenmerken van hoe mensen je zien. Geloof je me niet? Vraag je dan eens af of je leven anders zou zijn geweest als je niet blank maar met een donkere huid geboren was. Of andersom. Stel dat alles in je leven hetzelfde is als nu, maar dat je een andere etniciteit hebt. Ik weet wel zeker dat mensen anders op mij hadden gereageerd als ik niet blank was geweest of als ik een Marokkaanse naam had gehad. Niet altijd, maar er zouden zeker momenten zijn geweest dat ik gediscrimineerd werd of was uitgescholden vanwege mijn huidskleur.
Lukraak personages van etniciteit veranderen is zeggen dat ras en huidskleur niet uitmaken. Dat is ontkennen dat onze maatschappij racistisch is. En die vlieger gaat al helemaal op voor Amerika, waar de kloof tussen zwart en blank groot is. Waarschijnlijk groter dan hier, maar Nederland is al te klein als het om Zwarte Piet gaat. Huidskleur maakt uit. Het zou mooi zijn als we in een wereld zouden leven zonder racisme en vooroordelen jegens de ander, maar voorlopig is dat nog een utopie. (En daarop wijzen maakt me nog geen racist.)
De kloof maak je niet kleiner door blanke personages zwart te maken. Wel door interessante zwarte personages die Marvel al heeft de spotlight te geven. Een zwarte Peter Parker is niet de Peter Parker die ik uit de strips ken. Dat betekent niet dat er geen zwarte, Aziatische of Latino Spider-Man kan zijn. Natuurlijk wel, maar noem hem dan niet Peter Parker.
Parkers etniciteit veranderen zou mijns inziens net zo radicaal zijn als een vrouw van hem maken.
Voor mij maakt het niet uit dat Peter Parker een fictiefiguur is en niet ‘echt’ bestaat. Dat hij fictie is geeft de mensen van Sony geen vrijbrief om zomaar zijn etniciteit te veranderen. Ik ken Peter Parker al dertig jaar en ik ken hem beter dan menig familielid of vriend of social media-contact. Over de hele wereld is Spider-Man bekend en het merendeel van de mensen die hem kennen weet ook dat Peter Parker onder het masker schuilgaat. Als men een film over hem maakt, wil ik die als Spider-Man-fan die het liefst zo getrouw mogelijk zien, En veel andere Spidey-fans ook. Hetzelfde gevoel kennen veel Star Wars-fans als George Lucas weer eens met een aangepaste versie van zijn films komt.
Overigens heb ik niet de illusie met dit betoog anderen van gedachten te doen veranderen. Als jij vindt dat Peter best door een zwarte acteur gespeeld kan worden, voor wat voor reden dan ook, kan ik je vast niet van het tegendeel overtuigen. En dat hoeft ook niet, want iedere Spidey-fan heeft recht op zijn eigen mening en visie op Peter Parker. Ik geloof ook niet dat als de mensen van Sony een zwarte Peter Parker prefereren om bovenstaande redenen, dat zij de mening van de stripfans mee laten tellen. Het grote geld regeert immers. Maar ik wilde het wel even gezegd hebben. Dat ben ik mijn vriend Peter wel verschuldigd.
5 reacties op “Spidey’s web: Waarom we Peter Parker niet zwart moeten maken”
Interessant vraagstuk. Ik zie niet direct iets typisch blank in het leven van Peter. Hij woont bij zijn tante, ze hebben het niet breed, de onderlaag van de samenleving, die in Amerika door de nog steeds geldende segregatie vooral uit de niet niet blanken bestaat.
Maar spiderman is iconisch, dus we zitten vast aan een beeld van Peter en zijn alter ego en in dat beeld is hij blank. Om daar geforceerd een andere etniciteit aan te hangen is inderdaad wel raar, maar minder raar dan wanneer je zoals jij suggereert Mandela of King door een blanke te laten spelen, dit zijn geen fictieve figuren en bij Spiderman zoals ik hem ken speelt zijn ras niet direct een rol.
Racisme leeft nog steeds, juist door het benadrukken hiervan houd je de discussie open, zwartepiet moet blijven juist om ons er aan te herinneren aan hoe fout ons koliniale verleden is geweest. Het wel of niet laten spelen van Peter Parker door een niet blanke acteur heeft wat dat betreft minder impact en is ook minder gerelateerd aan het racisme vraagstuk maar eerder gewenning aan een iconische weergave van een superheld.
Waar we eigenlijk naar moeten streven is een hele lading aan nieuwe superhelden die de markt openbreken voor de african-americans. Hoe zou men reageren als Spawn door een blanke zou worden gespeeld?
“Hoe zou men reageren als Spawn door een blanke zou worden gespeeld?” Interessante vraag. Ik denk dat als een zwart personage door een blanke acteur wordt gespeeld, de wereld te klein zal zijn. Dat men dat niet zal accepteren, al schijnt dat wel vaak voor te komen in Hollywood.
Voor mij maakt het overigens niet uit of het gaat om fictieve figuren of bestaande personen. Zoals ik in mijn stuk uitleg, zijn beide personages voor mij even ‘echt’. Verander je hun etniciteit, dan verander je een belangrijk onderdeel van hun identiteit.
Spiderman en Peter Parker zijn blank. Punt. Johnny Storm is blank, blond en heeft blauwe ogen. Ik hoop dat de films waar deze PC aanpassingen in zitten een grote flop worden.
Het erge aan een niet blanke Johnny storm is dat je aan de kernopbouw van het team gaat zitten. Johnny is de broer van ue en mede daarom wordt een deel van zijn jeugdige rebellie geaccepteerd. Een zwarte Johnny is een rolmodel, zal zich daarom niet kinderachtig kunnen gedragen en zijn rivaliteit met Thing komt niet door zijn jeugdige dwarsheid maar door dingen die Ben Grimm doet. Als je aan dat soort dingen gaat morrelen, verander je de basis van het verhaal en dat is NIET dat hij vlam kan vatten. Typisch Amerikaans (en oprukkend hier) dat de buitenlant de binnenkant is. Zolang hij er maar uitziet als Tortch is hij Tortch. De zwarte Fury is ergens verklaard, hij is namelijk niet Fury maar de zoon van de oude Fury, die de tweede wereldoorlog nog heeft meegemaakt en dus minstens negentig is. En een zwarte Spidey, wat raken we daardoor kwijt? Niet zijn verhouding met Tante en Oom, niet zijn nerdines, niet ‘with great powers comes great responsibility’, niet zijn liefdesleven. Dus dan wordt het een principekwestie en dat is he gegund.
@Ger: Zoals ik in mijn betoog hierboven duidelijk maak: een zwarte Spider-Man kan, want die hebben we al genaamd Miles Morales. Maar wat mij betreft kan een zwarte Peter Parker niet en dat gaat wat mij verder dan alleen een principekwestie. Gelukkig is de nieuwe Spider-Man inmiddels gevonden en hebben ze voor Tom Holland gekozen, een jonge, blanke acteur.