Recent las ik een van Stephen Kings nieuwste boeken, Revival. Omdat ik King een fantastische verhalenverteller vind, besloot ik een reeks King-verfilmingen te gaan kijken, waaronder ‘Salem’s Lot.
In de afgelopen weken bekeek ik ook Firestarter, The Dead Zone, Sometimes They Come Back, Dreamcatcher, Graveyard shift, 1408 en Children of the Corn.
Wat betreft Salem’s Lot koos ik voor de televisiebewerking uit 2004 (regie Mikael Salomon) omdat ik de eerste miniserie uit 1979 al eens heb gezien. De nieuwe bewerking brengt het verhaal naar de huidige tijd, wat ik een goede stap vind.
Ik heb me prima vermaakt met deze drie uur lange tv-serie (die uit twee delen bestaat), niet in de laatste plaats omdat de cast veel leuke verrassingen in petto had. Allereerst speelt Rob Lowe de hoofdrol en wordt hij bijgestaan door zwaargewicht Donald Sutherland en onze eigen Rutger Hauer. Sutherland en Hauer spelen hun rollen behoorlijk schmierend en overdreven en contrasteren dus mooi met het wat onderkoelde spel van Lowe.
Aussies
Ook viel het me op dat er relatief veel Australische acteurs meespelen. Zo zag ik twee Flying Doctors voorbijkomen en heeft zelfs Nicholas Hammond een kleine rol. Hammond is een Amerikaanse acteur die tegenwoordig in Australië woont. Hij speelde in de jaren zeventig Peter Parker in de kortlopende Spider-Man tv-serie. Wikipedia vertelt dat ‘Salem’s Lot is opgenomen in Creswick en Woodend in Australië, ook al moet het voor Maine in Amerika doorgaan – waar de setting trouwens prima in slaagt. Vandaar dus die bekende Aussie hoofden.
Bloedzuigers
Los van het feit dat de cast dus een feest van herkenning is, biedt ‘Salem’s Lot ook nog eens een spannend vampierverhaal. Schrijver Ben Mears (Lowe) komt terug in zijn geboortedorp Jerusalem’s Lot om een boek te schrijven over het huis van Hubie Marsten, een oud Victoriaans huis op een heuvel bij de stad, waar Mears een traumatische ervaring heeft ondergaan toen hij kind was. Het spookhuis is net weer bewoond door twee excentrieke antiekhandelaren (Sutherland en Hauer). Niet alleen moet Mears de confrontatie aan met de gruwelijkheden uit zijn verleden, ook krijgen hij en de dorpsbewoners al snel te maken met vampierachtige verschijnselen.
[hr]
Waarom de rubriek Frames?
De verhalen die we lezen en zien maken net zo goed deel uit van onze levensloop als de gebeurtenissen die we in reallife meemaken. In de rubriek Frames verzamel ik stills uit de films die ik heb gezien om zo die herinneringen te kunnen bewaren en koesteren.
9 reacties op “Salem’s Lot: Stephen King verfilmingen”
Michael, wat een goeie tip!! Vreemgenoeg had ik nog nooit van deze film gehoord.
Je vreugde over de acteurs kan ik helemaal delen. Fijn dat ik nu niet hoef te denken ‘waar kén ik die ene acteur ook van???’ (ik was hooked aan Flying Doctors!)
Dankbare groet,
Magda
@Magda: You’re welcome. Ik vind het altijd leuk om oude bekende acteurs weer eens tegen te komen. Het spijt me overigens wel dat Hammond geen grotere rol heeft in de film maar je kan niet alles hebben. Overigens raad ik je de meeste bovengenoemde titels van harte aan als je van Stephen King-verhalen houdt.
Vroeger heel veel King gelezen, tot ik op een gegeven moment King moe werd, begon teveel herhaling in zijn verhalen te ontdekken en het werd voor mij te voorspelbaar. Ook al genoeg verfilmingen gezien, heel divers. Is alweer een hele poos geleden dat ik wat gelezen heb, laatste was per toeval Running man, gekregen van iemand om mee te nemen op vakantie, misschien weer eens beginnen, staan er genoeg in de boekenkast die ik nog niet ken 🙂
Verfilmingen van King verhalen pakken altijd heel divers uit. Zitten een paar pareltjes tussen, maar er zijn er genoeg die het net niet goed weten te vatten.
@Daan: Ik begin inderdaad bepaalde thema’s en andere elementen te herkennen in Kings verhalen. Ik vind vooral leuk dat telkens de zelfde dorpjes en steden terugkomen, alsof het één universum betreft. Wat me opvalt aan mindere verfilmingen: de interessante concepten die de basis van de verhalen vormen blijven evengoed nog overeind.
Revival staat op m’n vakantielijstje, hoe is die? Ik zit met smart te wachten op de verfilming van mijn favoriet, The Stand.
Deze Salem’s Lot klinkt goed, maar eens checken!
@Jooper: Ik vind Revival lekker leesvoer. Ik vond 22-11-1963 ook erg goed trouwens. Wat The Stand betreft: er is ook een miniserie van gemaakt in 1994. Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_adaptations_of_works_by_Stephen_King
22-11-1963 vond ik ook heel goed! Mooie sfeer! De miniserie van The Stand heb ik wel in de videotheek zien staan ooit, maar op een of andere manier zag het er nogal fout uit. Nooit aan begonnen dus.
@Jooper: Ik zeg: Never judge a video by its cover 🙂 Je kunt er altijd een downloadje aan wagen.
[…] aan mijn stukken, op de bank wegdromend met een boek of lekker te rillen bij het kijken van een Stephen King-verfilming. Ik hoef niet zo nodig daarbuiten in de drukte te zijn. Moet wel oppassen dat ik geen kluizenaar […]