Categorieën
Film Media

Netflix: Zoals in de videotheek toen

Sinds een paar weken hebben ook wij Netflix. Een maandje op proef om te zien of het bevalt.

NPO-programma’s kijken we al jaren alleen nog maar via Uitzendingvermist.nl. En eigenlijk alleen maar documentaires en non-fictie programma’s zoals Langs de oevers van de Yangtze. Soms moet je een beetje je blik op de wereld verruimen. Kranten lezen doet dat niet echt, goede documentaires kijken soms wel. TV-series keken we via downloads, want het materiaal is vrijwel na uitzending meteen beschikbaar. Je hoeft niet maanden te wachten tot men hier eens iets gaat uitzenden, als dat al gebeurt. En je hebt geen commercials tussendoor.

Maar eerlijk gezegd was ik het downloaden ook wel zat. Het wordt de laatste tijd moeilijker om de juiste bestanden te vinden. En soms duurt het erg lang voordat een bestand binnen is. En met erg lang bedoel ik: dagen. Wat dat betreft heeft de antidownloadlobby zijn best gedaan. En als ik het bestand dan binnen had, moest het op een usb-stick gezet worden en vervolgens weer op de laptop die aan de televisie zit aangesloten. Een beetje omslachtig inderdaad.

Dat was het aan de praat krijgen van Netflix ook. We moesten eerst Windows 10 zo’n vier keer installeren voordat het besturingssysteem pakte zodat we met de nieuwe Microsoft browser geen schokkerig beeld maar hadden. Maar dan heb je ook wel wat.

Bron: Vhsdreamz.tumblr.com
Bron: Vhsdreamz.tumblr.com

Bladerend door het aanbod op Netflix moet ik meteen aan de videotheek denken. Veel oudere films met hier en daar een recente blockbuster. Als ik van tevoren niet had bedacht welke films ik wilde huren, kon ik behoorlijk lang voor de wand met VHS tapes staan voordat ik met mijn keuze dag- en weekendfilms naar huis ging. Ik mis de geur van de videotheek: het plakkerige plastic geurtje van de videohoezen, vermengd met de scherpe aftershave van de videotheekhouder achter de balie.

Mooie tijden.

En net als video’s kijken is Netflix erg verslavend. Misschien nog wel verslavender omdat de volgende aflevering gewoon automatisch start. Je hoeft alleen maar te blijven zitten.

House of Cards heb ik vooral zitten kijken de afgelopen weken. Man, daar vermaak ik me kostelijk mee, ook al zit er bijna geen sympathiek personage in de serie en worden al mijn vooroordelen jegens de politiek en het failliet van de democratie op dramatische wijze bevestigd.

Congreslid Frank Underwood (Kevin Spacey) gaat voor zijn politieke ambities over lijken. Figuurlijk en letterlijk. Hij doet me denken aan een crimineel die zich binnen de organisatie naar de top werkt. Gekonkel, gesmeed, bedreigingen en bloed, dat zijn de voornaamste ingrediënten van zijn praktijk.

Kevin Spacey als Frank Underwood.
Kevin Spacey als Frank Underwood.

In die praktijk heeft de Amerikaanse regering weinig met democratie te maken. Hoog in de top geraken kost veel geld en wie betaalt wilt daar wel iets voor terug hebben. Het zijn de lobbyisten en de grote bedrijven waar ze voor werken die een sterke invloed hebben op het beleid. In Europa en Nederland is dat niet anders, daarom heb ik steeds meer moeite met mezelf naar een stemhokje te slepen als het theater van de democratie weer eens speelt.

Mevrouw Underwood, (Robin Wright) handelt al even berekenend en meedogenloos als haar man. En ook de journaliste (Kate Mara) die zich inlaat met het congreslid om aan nieuwtjes te komen, is allesbehalve zuiver op de graat.

Ik denk dat het grootste kijkplezier schuilt in het fantastische spel van de meeste acteurs. (Kate Mara vind ik de zwaktste schakel tot nu toe. Maar dat komt misschien ook omdat haar personage zo afstandelijk is.) Ook is het erg interessant om te zien met welke snode plannen Underwood nu weer aankomt en hoe hij deze uit laat voeren. Het is boeiend om te zien hoe hij mensen manipuleert om zijn zin te krijgen.

En tegelijkertijd is het erg droevig om te moeten concluderen dat politici in de werkelijkheid niet echt veel beter in elkaar zullen zitten. Ik ben zelden een politicus tegengekomen die eigenlijk niet gewoon met zijn eigen carrière bezig was in plaats van met zijn achterban. Die achterban is belangrijk om op politici te stemmen, maar daarna moet hij echt zijn mond houden. Wat dat betreft is een dramaserie als House of Cards bijna net zo educatief als Langs de oevers van de Yangtze.

Natuurlijk: een paar rotte appels maakt nog geen verrotte fruitmand, maar bedenk je wel dat het hier sowieso gaat om nep fruit.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Netflix: Zoals in de videotheek toen”

Wat voor aparte en obscure films/series wil jij kijken dan dat het downloaden zo lang duurt? Weet nog dat ik een keer Farenheit 451 gezocht had, die kwam inderdaad erg traag binnen. Maar meestal is het binnen een paar minuten wel gedaan. Denk ook eerder dat een investering in een betere router ook een optie is, omdat je ook al problemen had met schokkerig beeld. Wij raden op het werk onze klanten altijd aan om het streamen van video niet over de wifi te doen maar altijd met een kabeltje. House of cards nog niet aan begonnen, er is zoveel aanbod ook tegenwoordig, zo weinig tijd, ik merk dat ik mezelf moet beperken tot een drietal series per week, anders ga ik achterlopen.

het snuffelen tussen de covers, het kijken van wat er nieuw binnen was, het persoonlijke contact, het fysiek vasthouden van een product, dat gaat steeds minder worden. Stukje nostalgie, dat leeft veel minder bij de jeugd van tegenwoordig, ook de bibliotheek heeft minder aantrekkingskracht dan dat het vroeger had. De snoepwinkel voor de geest is tegenwoordig online en niet in een videotheek/bibliotheek. Zelfs letterlijk de snoepwinkels leggen het af 🙁

@Daan: Ik hou inderdaad erg van cultfilms, b-films en ander cinematografisch materiaal dat niet altijd even voor handen is. Maar ter vergelijking: World Trade Center van Oliver Stone lukte uiteindelijk helemaal niet. Dat van die router is een goede tip, want daar had ik nog niet aangedacht. En ja: we hebben het kabeltje in de laptop zitten als we streamen hier. Wifi is onbetrouwbaar. Zeker die rukwifi van Ziggo.

“World Trade Center” komt bij ons zelfs niet in de back-log voor, just checked… en bij netflix enkel voor canadese en braziliaanse klanten(wtf?) Denk dat de distributeurs van dat gefragmenteer en windowing af moeten..

ik heb wel ziggo, maar een eigen wifi router, maar films gaan via de kabel direct naar de tv toe 🙂

Ook reeds een maand Netflix. House Of Cards staat in de planning, maar wordt wachten tot na mijn nieuwe binger Dr Who.

Er staat genoeg moois op Netflix om je een paar maanden mee te vermaken. En inderdaad, downloaden wordt ook bij mij lastiger. Oude afleveringen van series verdwijnen steeds meer en muziek is ook lastiger te vinden. Wat dat betreft zijn Netflix en Spotify mooie en betaalbare oplossingen. Er staan trouwens ook veel mooi muziekdocu´s op Netflix, o.a. over Sinatra, Nina Simone, Bob Marley, etc.

Wat dacht je van een Chromecast dongel van Google op je TV? Geen 30 euro en gewoon Netflix en vele andere dingen streamen en bedienen van af je mobiel, ook als afstandbediening. Met Popcorn Time op je mobiel, dan heb je echt bijna alles wat er te zien is, maar wel verstandig om het achter een VPN server te doen, in verband de controle van BREIN… 😀

Reacties zijn gesloten.