Bij ons in huis hangt de 365 dagen succesvol scheurkalender. Linda volgt het boek van David de Kock & Arjan Vergeer, een soort zelfhulpboek die alle andere zelfhulpboeken overbodig maakt.
De kalender is daar een soort afgeleide van. Hoe dan ook, op vrijdag de 13e kreeg ik tijdens mijn toiletbezoek deze pagina dus voorgeschoteld:
Het lijstje heb ik wel eerder voorbij zien komen, maar het geeft toch te denken. Hoe sta ik ervoor? Waar heb ik spijt van op dit moment en wat kan ik daaraan doen? En, hoe zit dat eigenlijk bij jou?
Terwijl je daar over nadenkt, ga ik zelf even het lijstje af.
1. Volgens mij weet ik aardig mijn eigen pad te bewandelen. Ik schrijf aan een boek dat ik altijd al heb willen schrijven en als dat klaar is, heb ik een belangrijk item van mijn bucketlist afgestreept. Hoelang ik het echter nog volhoud om freelance journalist te blijven en loondienst kan vermijden, is daarentegen een goede vraag, want de markt is klein en journalistiek mag tegenwoordig niks meer kosten.
Verder heb ik eigenlijk niet zo’n idee van wat anderen van mij verwachten. Dat kan me ook niet zo schelen, want ik leg de lat voor mezelf al te hoog.
2. Geen kinderen, niet zonder reden. Ik woon wel samen, dus er is sprake van een soort gezin. Of ik te hard werk… daar moet ik wat meer over nadenken voordat ik daar een goed antwoord op heb. Wat is te hard? We zijn allebei druk met onze projecten, maar niet werken betekent geen huur betalen of geen boek…
3. Poe, dat is een lastige. Daarin speelt wel een grote rol in wat de maatschappij van je verwacht en hoe er tegen zaken wordt aangekeken. Ben ik bijvoorbeeld online helemaal eerlijk? Nee, want afwijkende meningen worden slecht getolereerd tegenwoordig. Dat Trump president is geworden bewijst dat voor mij. Everthing you say will be used against you… En binnenkort waarschijnlijk ook Everything you think…
4. Graag spendeer ik meer tijd met mijn vrienden. En dan bedoel ik niet samen op Fakebook in ons eigen huis, want dat is gelul. Ik probeer minstens een keer per week een leuke koffiedate met een vriend(in) te regelen, maar dat is met drukke agenda’s al dikwijls een dagtaak. Zie dus ook punt 2. Koesteren doe ik mijn vrienden zeker en ik geniet van die afspraakjes.
5. Ja, dat zou ik ook wel willen. Gaan we dus aan werken. Er zijn momenten waarin ik me bewust ben van mijn leven en hoeveel mazzel ik eigenlijk heb op sommige vlakken. Dat ik in een leuk huis woon met een heel leuke vrouw. Dat ik mijn geld kan verdienen met schrijven, iets wat ik het liefste doe. Maar er zit altijd zo veel in de weg van het geluk en daar valt nu juist altijd mijn blik op. Geluidsoverlast van de buren. Belastingaangifte. Domme politici en ambtenaren die de dingen erger in plaat van beter maken. Eikels online. Boodschappen moeten doen. Narigheid in het nieuws. Verplicht fakebooken. Etc., et cetera. Het is een kwestie van focussen op de goede dingen, maar dat is dus telkens een bewuste keuze.
Goed, je hebt even de tijd gehad om er zelf over na te denken. Hoe sta jij ervoor als je dit lijstje zo afloopt?
11 reacties op “Spijt”
Ondanks mijn onzekerheid denk ik dat ik zonder spijt op die punten terug kan kijken.
1. Ik doe zoveel mogelijk mijn eigen ding en claim daar steeds meer tijd voor, de maatschappij verwacht een hoop, verplichtingen, toch Neem en koester ik de ruimte die ik voor mezelf heb.
2 mijn gezin heeft altijd voorop gestaan, soms tot ergernis van mijn werkgevers.
3 ik snap dat je online wat terughoudend, maar zolang je bij je koddiedates open en eerlijk kan praten zit je goed
4 ik heb hier ook weinig klagen, ben sowieso een beetje een einselganger, maar dwing mezelf vaak genoeg om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden op te zoeken
5 denk dat ik dit goed heb meegekregen van thuis, zorg voor je eigen geluk, houd van jezelf, pas dan ben je van echte waarde voor anderen
@Daan: Klinkt alsof je de zaken aardig op orde hebt.
Peter suggereerde net iets interessants, om te zien hoe een lijstje met dingen waar je tevreden over bent eruit zou zien…
Ik denk steevast aan wat Bill Murray in Lost In Translation zei: It gets easier, as you get older.
1. Tegen beter weten in, doe ik creatief volstrekt mijn eigen zin. Enkel op werk blijf ik me professioneel.
2. Het gezin staat altijd op de eerste plaats. Toen ik jong was had ik geen idee welke impact kinderen op je leven hebben. Ik kan ze niet meer missen.
3. Gevoelens hoef je niet online te uiten. Doe dat bij de mensen waar je om geeft.
4. Volg ik de kalender, maar het loopt hoe het loopt.
5. Mijn ouders waren niet de gelukkigste mensen in de wereld, en het werpt sowieso een schaduw als je opgroeit. Het is pas in mijn 30-er jaren dat ik geleerd heb dat je zelf voor je geluk moet zorgen.
@Axel: Ben jij altijd honderd procent eerlijk tegenover de mensen waar je om geeft? Ik realiseer me terwijl ik dit zeg dat ik me alleen heb beperkt tot online, maar dat inderdaad de offline situatie veel belangrijker is…
OK, stel: de gemiddelde lezer van deze blog heeft nog behoorlijk wat jaartjes voor de boeg en gooit vanaf nu alles om in een poging te voorkomen op het sterfbed spijt te hebben van deze vijf punten. De menselijke denkgeest is gehaaid genoeg om in dat geval doodleuk met een andere ‘spijt-lijst’ te komen. Dat is wat ik denk.
@Peter: Ik denk dat je gelijk hebt, maar dat maakt voor de oefening natuurlijk niks uit. Zo’n lijstje helpt je om te zien hoe je er nu voor staat, niet perse om ervoor te zorgen dat je spijt-vrij bent bij het sterven. Dan is het namelijk te laat om er iets aan te doen, nu nog niet. Dus is het niet zo dat je door deze opmerking te maken de confrontatie uit de weg denkt te gaan? 😉
Overigens is het helemaal aan jezelf om er iets mee te doen of om het te laten…
@Michael: Dus zo’n lijst als momentopname en feedback, bedoel je dat? Als dat is wat iemand eruit haalt en het werkt, helemaal prima natuurlijk. Ik haal er die inspiratie niet zo uit, misschien omdat het januari is en het me ergens doet denken aan goede voornemens maken. Wat me eigenlijk wel intrigeert is waar mensen op hun sterfbed doorgaans tevreden over zijn. Er is al zoveel te bedenken om ontevreden over te zijn, dat wil ik graag meer leren omkeren.
@Peter: Dat vind ik een erg interessant voorstel, om het lijstje te focussen op zaken waar mensen tevreden over zijn. Goed idee! Hoe ziet jouw lijstje er op dit moment bijvoorbeeld uit als je dus naar tevredenheid kijkt?
@Michael: je stelt goeie vragen. Voor het antwoord hou ik me graag even bij dit moment. Waar ik enorm tevreden over ben is een gezellige avond zojuist bij ons in het activiteitencentrum. Sinds vorige week kookt een goede vriend van mij daar elke woensdagavond en krijg je een goed bord eten voor slechts EUR 3,-. Vorige week heerlijke nasi, opkomst ca 20 mensen. Vanavond verse friet met zelf gemaakte gehaktballen en broccoli. Alle 32 porties over de toonbank en uitverkocht. Belangrijkste: zo’n avond is super gezellig. Het is een burgerinitiatief van iemand die graag leuke dingen onderneemt zonder ambtelijk of politiek gedoe. En moet je dan eens zien hoeveel mensen hij met dit initiatief blij maakt. En dan te bedenken dat er nog maar amper reclame voor is gemaakt. Ik word daar enorm blij van, dus ja, op dit moment is dat iets waar ik echt zeer tevreden over ben.
Om een dergelijke spijtlijst te voorkomen doe ik zelfs mee aan het jaarprogramma van 365 dagen succesvol. Ik hoop dat ik wat betere keuzes ga maken voor mijzelf.
@Paul: En hoe bevalt de cursus tot nu toe?