Categorieën
Film Filmrecensie Strips

Sin City 2: A Dame to Kill For

Hoewel het geen succes was in de bioscoop, heb ik me goed vermaakt met Sin City 2: A Dame to Kill For.

De poster voor Sin City 2 werd verboden door de NPAA: ‘We’re told the poster was disapproved by the MPAA “for nudity — curve of under breast and dark nipple/areola circle visible through sheer gown,” meldde PageSix des tijds. Zie: https://pagesix.com/2014/05/28/mpaa-prudes-too-much-boob-on-eva-greens-sin-city-poster/.

Wederom gebaseerd op de strips van Frank Miller, lijkt deze neo-noir qua vormgeving en stijl heel veel op de brontekst. Het zwart-wit beeld kent een sterk licht-donker contrast, een soort hyper-noir. Soms zien we de personages als witte silhouetten tegen een zwarte achtergrond. Ik vind dat soort visuele trucs erg mooi. De makers nemen de term stripverfilming dus letterlijk, maar dat pakt voor het merendeel goed uit. Hoe cool zou het zijn als er meer film noir-films in deze stijl gemaakt zouden worden? Nu is The Big Sleep (Howard Hawks, 1946) een van mijn favoriete films ooit, want ik hou van Bogart, maar mocht men ooit een tweede remake overwegen, dan graag in de stijl van Sin City.

The Big Sleep.

In tegenstelling tot de huidige Star Wars-films, waarmee Disney het publiek politiek correct wil opvoeden, kennen de Sin City-films gelukkig weinig pretenties. De dialogen zijn dik aangezet, de actie cartoonesk en de vrouwen stoer & sexy. De dialogen werken op papier beter dan wanneer ze worden uitgesproken, maar ook dat theatrale voegt veel plezier aan het kijken van Sin City toe.

Veel blote Eva Green in Sin City 2.

Sin City 2 brengt meer van hetzelfde dus. Erg verrassend is de film dan ook niet, vermakelijk wel. Toen de eerste Sin City-film in 2005 uitkwam was de stripvormgeving nog nieuw, maar in 2014 niet meer. Misschien verklaart dat de matige ontvangst van deze aflevering.

Mocht er ooit een biopic over Humphrey Bogart gemaakt worden, dan zou Joseph Gordon-Levitt de hoofdrol kunnen vertolken.

Robert Rodriguez en Frank Miller regisseerden Sin City 2 samen. Hoe de taakverdeling precies verliep, weet ik niet. Miller is als regisseur tot nu toe niet heel erg succesvol, want zijn filmversie van The Spirit deed het ook al niet goed. Ik kan me weinig van die film herinneren, behalve dat ik hem saai vond. Heel spijtig, want Miller was een goede vriend van Will Eisner, de bedenker van The Spirit.

Sin City 2: A Dame to Kill For, staat nu op Netflix.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Sin City 2: A Dame to Kill For”

Het probleem is het verhaal….dat is een rommeltje…..waarom Rodriguez niet de comic volgt is voor mij een raadsel….
Wat is die Miller achter uit gegaan, ik schok van de recente foto’s van hem.
Het laatste werk Xerxes ziet er ook niet zo best uit.

@Jeroen: Het script voor de film is door Miller zelf geschreven. Dus dat is deels het antwoord. Kennelijk wilde hij iets anders ervan maken dan slechts zijn eigen comic volgen.
Ik vond het verhaal niet echt rommelig eerlijk gezegd. Maar goed, ik ben dam ook de huidige Zack Snyder-superheldenfilms gewend. Daarbij vergeleken is Sin City Shakespeare. 🙂

Waarom het eerste deel wel het verhaal van de comic volgen en deel 2 niet…daar snap ik geen reet van. De films van Zack Snyder vond ik zeer goed tot Man of Steel…daarna ben ik afgehaakt…..

Ik denk dat Frank Miller zijn eigen verhaal wilde verbeteren of dat ze allebei dachten dat deze veranderingen een betere film zou opleveren.

Van Zack Snyder trek ik alleen Watchmen en die zombiefilm. Ook Suckerpunch vond ik niks. Na Batman V Superman sla ik zijn films over. Maar je kunt niet zeggen dat ik zijn werk geen kans heb gegeven. Op een gegeven moment moet je het maar gewoon opgeven en je op andere zaken concenteren.

We have to agree to disagree on that one. Wat SuckerPunch en 300 betreft dan hè. Met wat je zegt over Man of Steel en verder ben ik het verder helemaal eens.
🙂

Reacties zijn gesloten.