Categorieën
Media Mike's notities

Het niet missen van Instagram en Fakebook

Omdat Instagram opeens veel ruimte opslokte van mijn telefoongeheugen, moest ik de app verwijderen om mijn iPhone 5 nog goed te laten werken. Drie weken later is er weer ruimte en heb ik de app er weer op gezet, maar je raadt het al: ik heb Instagram in de afgelopen weken niet gemist.

Dat vind ik typisch. Zolang je ermee bezig bent, lijkt het zo belangrijk. Maar wanneer je er even afstand van doet, mis je het helemaal niet. Mijns inziens geldt dat voor alle vormen van sociale media. Instagram, Fakebook, Twitter, YouTube… Het zijn vormen van entertainment. Ze zijn niet noodzakelijk.

Toen ik vanmorgen op de Facebookpagina van Jopo de Pojo terechtkwam, omdat deze leuke stripwinkel in Haarlem geen aparte website heeft, voelde de interface van Fakebook archaïsch aan. Al negen maanden zit ik immers niet meer op dit netwerk en ook Fakebook heb ik geen seconde gemist.

Na even scrollen kreeg ik ook meteen een pop-up die de pagina blokkeerde, die zegt dat ik moet inloggen om verder te kijken. Tja, geen Fakebook account meer, dus dat gaat niet.

Die pop-up kun je overigens naar beneden brengen, zodat je verder kunt scrollen. Toch schiet hij al snel weer naar boven en blokkeert het beeld. Dat is een van de redenen waarom ik vind dat bedrijven niet alleen een Facebookpagina moeten hebben, maar ook een eigen website. Al snap ik heel goed dat de mensen van Jopo de Pojo Fakebook gebruiken, omdat ze op die manier een community kunnen opbouwen en heel direct nieuwe strips en events onder de aandacht kunnen brengen bij hun klanten.

Liever geen iPhone
Dat ik aan een nieuwe telefoon toe ben, is wel duidelijk. Maar de nieuwe gaat geen iPhone meer worden, want ik wil geen 600 euro of meer neertellen voor een telefoon die eigenlijk vooral ergernis oproept. De foto’s die de iPhone maakt vind ik vaak ondermaats. Ook communiceert mijn mac niet zo goed met de iPhone als dat ik hoopte. Dat komt deels omdat ik niet via iCloud wil werken. Maar daarnaast vind ik dat ik als gebruiker veel te weinig controle heb met Apple producten. Je duwen van alles door je neus. Je kunt bijvoorbeeld niet eens zelf het cache van apps legen. Je moet wachten tot de iPhone besluit daar zin in te hebben. Als je een telefoon hebt met weinig geheugen is dat heel vervelend.

Mijn nieuwe telefoon wordt waarschijnlijk een Huawai: daar heb ik goede verhalen over gehoord wat betreft foto’s maken en video schieten. Ik vlog nu met een kleine handcamera, maar soms met mijn telefoon als ik die camera niet bij me heb, zoals laatst in Stockholm.

Of een Nokia 6.1. Ik twijfel nog een beetje maar moet over een paar dagen wel de knoop doorhakken.

Al mijn gedachten over sociale media wil ik in een vlog stoppen, maar om de een of andere reden krijg ik mijn gedachten daarover nog niet rond. Uiteindelijk komt er wel iets, maar het kost nog even tijd.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Het niet missen van Instagram en Fakebook”

Hee Michael, ik heb nu een maand of 3 Fakebookloos en ik mis het voor geen meter. En ook al werden ze gepost door hele lieve mensen, van de quotes omringd door hartjes, kusjes of welke emoticon dan ook, kreeg ik zo onderhand chronische jeuk. Voorlopig blijf ik bij Instagram. Ik hou van mooie plaatjes en ben daarom ook alleen maar vriendjes met mensen die mooie plaatjes plaatsen. Soms glipt er onzin doorheen, maar dat komt niet in de buurt van wat er teveel op mijn Fakebooktijdlijn door de strot geduwd werd. De grootste doorslag was dat FB voor mij bepaalde wat ik mocht zien. Soms zag ik weken niets van een goede vriend, ging ik kijken op zijn pagina, bleek hij wel degelijk iets gepost te hebben. Maar kennelijk mocht ik het niet zien van FB. Kortom: ik was de terreur spuugzat. Ik zweer al jaren bij Sony, vooral vanwege de camera, hij maakt mooiere foto’s dan mijn fotocamera. Mijn moeder heeft een Huawai en wat mij betreft zijn Sony en Huawai elkaars gelijken en dan bedoel ik wat betreft foto’s. Verder wordt het merendeel toch bepaald door Android en dat vind ik een stuk prettiger dan iOs. Vooral omdat ik mijn wachtwoord niet in hoef te vullen bij iedere app die ik wil downloaden…… Succes met je keuze.

@Joos: Ik snap je. Algoritmes zijn mij vaak ook een doorn in het oog. Maar dat geldt toch ook voor Instagram dat je lang niet alle content ziet van iedereen?

Je liefde voor Sony telefoons snap ik ook. Voor mijn iPhoney heb ik zeven jaar een Sony Ericsson gehad die het heel lang goed deed. Het is dat ik wilde overstappen naar de smartphone anders had ik hem wellicht nog steeds in gebruik.

Vraagje: denk jij dat je meer zou bloggen als social media als Twitter en Instagram niet zouden bestaan?

Antwoord op je eerste vraag; al sla je me lek. Ik kan het eens toetsen. Ik hoop het niet, anders wordt me echt alle pret ik SM ontnomen. Instagram is en blijft een onderdeel van FB, dus het zou me niets verbazen.
Antwoord op je laatste vraag: ja, dat denk ik wel. Toevallig vroeg ik me dat ook af toen ik mijn reactie hierboven aan het schrijven was. Waarom een uitgebreid antwoord aan jou, terwijl ik het ook op mijn eigen blog zou kunnen plaatsen als item. Grappig. Maar ik ben nog steeds stug aan het onlineren op twitter en als ik nou honderden reacties of retweets zou krijgen, ik zou er in ieder geval geen rooie cent mee kunnen verdienen.
Ik zie ook de trent dat bedrijven steeds meer via twitter verwijzen naar hun FB pagina en niet naar hun website. Tja, FB heeft het ooit rete-slim aangepakt. En als ik nu niet stop met reageren op jouw reactie, heb ik zo een stukje voor mijn weblog klaar die al maanden zit te snakken naar nieuwe zwets, klets en andere verhalen. Mezelf voor het blok zetten dan maar 😉

Misschien moet je je reactie inderdaad gebruiken als begin van een nieuwe blogpost. Ik zag dat je laatste update op je blog alweer maanden geleden is. Persoonlijk denk ik dat veel mensen vaker zijn gaan bloggen, of iets wat daarop lijkt, dankzij fakebook en instagram. Maar dat doen ze dus wel op die plekken en dan niet meer op hun blog. Als ze die uberhaupt al hadden natuurlijk. Ik zie een voorzichtige trend ontstaan waarbij oude bloggers weer vaker op hun eigen stek dingen zetten en minder op Fakebook of Instagram. Daar wil ik eigenlijk die vlog over maken, maar ik krijg het verhaal nog niet helemaal rond in mijn hoofd. Misschien opnemen en kijken wat het wordt in plaats van er te lang over na te denken.

Goed, ik had dus een heel verhaal terug geschreven, maar ergens ging iets fout. Weg verhaal. Dus alleen een reactie op je laatste vraag: terwijl ik mijn eerste reactie op dit stuk schreef, dacht i nog: waarom een heel verhaal als reactie op jouw blog, terwijl ik het ook op mijn eigen, naar aandacht en content snakkende, weblog kan plaatsen. Grappig. Denk dat ik maar weer eens aan de bak moet…….

@Joos: Ik heb (tijdelijk) even de moderatie aanstaan op deze site. Maar als het goed is, kom jij nu wel weer automatisch door, want je bent uiteraard, goedgekeurd.

Dit is wel heel toevallig, want gisteren dacht ik:,, Leeft Michael Minneboo nog?” Op social media kon ik je niet vinden, maar je site leefde gelukkig nog en dan zie ik vandaag deze post. Het is inderdaad zonde dat veel bedrijven een eigen site buiten beeld laten en zich vooral focussen op Facebook. Ik ging laatst naar de website van Disneyxd.nl en toen werd ik gelijk doorgeleid naar de Youtube pagina. Heel vreemd.

En ik moet zeggen dat social media in den beginne leuk(er) was. Ik probeer wel te letten op mijn ”scroll gehalte”, maar voor werk zit ik veel op Facebook. En ook voor ons Youtube kanaal moeten wij de meeste vormen van social media inzetten om bereik te hebben. Het is wel k*t, dat Facebook bijvoorbeeld onze Youtube links ”onderdrukt” waardoor minder mensen hem zien. Maar de aanhouder wint.

Ik ben blij dat we er wel bewuster mee worden. En dat mensen ook door de nepheid op deze netwerken heen kunnen prikken.

Maar mooie post Michael.

@William: Je comment was om de een of andere reden in de spamfilter blijven hangen. Ik denk dat het komt omdat je tinyurl als link had gebruikt. Maar gelukkig vond ik hem terug.

Volgens mij onderdrukt Fakebook je YouTube-links bewust omdat fakebook wilt dat je direct alle videos bij hen op de server zet. Je merkt dat zowel Fakebook als Instagram, wat natuurlijk hetzelfde bedrijf is, hebben ontdekt dat videos goed scoren in de aandachteconomie. Daarom richten ze zich steeds meer daar op.

Hoe gaat het trouwens met je YouTube-kanaal? Volgens mij heb je nog steeds veel plezier in het vloggen.

Ja Facebook en Instagram (Zelfde bedrijf) spelen rare spelletjes als het gaat om een link van Youtube. Het wordt bewust weggehouden. En dat is jammer voor ons, maar de aanhouder wint hopelijk. In de tijd van Those Guys From The Village, was ik erg filmpjes uit de losse pols aan het schieten. Met het kanaal Samen Spelen, kan ik echt mijn ei kwijt. Heb ik plezier. Zit ik niet zelf constant voor de lens, maar ook achter de camera. Ik vind het leuk om mijn kennis van popcultuur en rare hersenspinsels door te geven aan andere kijkers. Ik vind Youtube wel behoorlijk verziekt. Je kan alles er maar op zetten als gebruiker. Ik zie overal seks en goedkope clickbait. Ik probeer wel echt programma’s te maken. Ik vind Samen Spelen zelf het leukst, maar dat is wel ons minst bekeken programma. Gek genoeg scoort een programma als Oma’s Op Onderzoek lekker. En ik vind het erg leuk, mede doordat ik zelf bijna wekelijks nog in de speelgoedwinkel kom om te kijken wat er allemaal in de schappen staat XD

Maar we gaan vrolijk door. We zien wel waar het schip strand 😉

Da’s interessant, waarom scoren die oma’s zo goed denk je? Misschien is het ’t verrassingselement: wat zit er in het pakje en hun reacties daarop.

Ik vind het zelf ook lastig om ervoor te zorgen dat je opvalt op YouTube. Er is zoveel aanbod. Ik heb echter geen zin om allerlei clickbait dingen te gaan doen. Ik probeer wel mijn thumbnails zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Helaas komen er weinig sexy dames in mijn vlogs voor. Misschien moet ik daar iets aan gaan doen 🙂

Thanks Michael, en ik heb meteen de koe maar bij de geschreven hoorns gevat en mijn weblog gereanimeerd. Een soort vervolg op mijn reacties hierboven 😉

Grappig om je stukje te lezen. Destijds heb ik je voorbeeld gevolgd om met Facebook te stoppen. Dat bleek een super idee, want ik mis het niet. Instagram, waar je ooit zo lovend over was, blijf ik doen. Dat werkt ontspannend. Foto’s zonder de rommel.
Facebook is een vreemd beestje. Als bedrijven, winkeliers en creators blijven vastklampen aan Facebook dan houden ze eigenlijk het medium in stand. Ze geven er zelfs de voorkeur aan boven een eigen webstek. Op facts praatte ik met tekenaar Jéröme Alquie en vroeg em om meer commissiewerk. Dat kon enkel via FB. Ergens begrijp ik hem wel, omdat hij zo maximaal zijn community kan bereiken, maar ergens is dat jammer.

@Axel: Blij dat je fakebook-vrije leven je bevalt! Ook goed om te horen dat je nog steeds je ‘ei’ kwijt kunt op Instagram hoor. Ik krijg alleen steeds meer het gevoel dat bij iedere toevoeging van de Instagram-app dit platform steeds meer op Fakebook begint te lijken.

Wat het in stand houden van Fakebook betreft door bedrijven en makers: het is een beetje een catch-22. Zo lang ze geloven dat ze Fakebook nodig hebben om hun klanten te bereiken, blijven ze erop en houden ze dat idee dus zelf in stand. Als iedereen massaal weggaat bij Fakebook, blijkt opeens dat je het niet meer nodig hebt. Tenminste, zo zie ik het.

Reacties zijn gesloten.