Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen strips gaan lezen? Al jaren worden er eigenlijk te weinig stripboeken en graphic novels verkocht om de sector gezond te houden. Daarom heb ik bovenstaande vraag voorgelegd aan enkele stripmakers.
Aimée de Jongh, Ben Westervoorde, Fred de Heij, Wilbert van der Steen en de Stripmaker des Vaderlands buigen zich over de kwestie.
Deze vlog is bedoeld als aanzet om een dialoog te starten hoe we het aantal striplezers kunnen vergroten. Er zijn ongetwijfeld meer oplossingen en oorzaken te verzinnen dan in de gesprekken naar voren zijn gekomen. Zet daarom jou ideeen en antwoorden in het commentformulier onder de video. Ben heel benieuwd naar jullie reacties.
Één reactie op “Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen STRIPS gaan lezen? | Vlog 246”
Voordat je gaat nadenken over de oplossing van een probleem, zullen eerst twee vragen beantwoord moeten worden. 1 Is het een probleem 2 Wiens probleem is het?
Ik ben al niet zo zeker van dat het een probleem is. Als kinderen niet meer lezen, kan dat effect hebben op hun taalvaardigheid en hun woordenschat. Ook kan lezen je helen bij het leren redeneren en argumenteren. Dat geldt voor strip veel minder. Ik kan van de meeste strips niet vinden dat ze uitblinken in taalvirtuositeit (ook de Graphic Novels niet). Kan strip dan bijdragen in het leren lezen en begrijpen van beeld? Wellicht. Maar dat hebben we in Nederland nooit als erg belangrijk gezien. Ik hoor, lees in bespreking van strip zelden tot nooit iets over de grafische kwaliteiten ervan, anders dan de platgetreden opmerkingen en de Koekoek Eenzang kreten.
Maar goed. Stel dat we ervan uitgaan dat de afname van het lezen van strip een probleem is. Voor wie is dat dan een probleem. Niet voor de de niet-striplezers. Zij lezen geen strips en missen dat ook niet, Voor de wel striplezers is het evenmin een probleem. Er wordt meer uitgegeven dan ooit, dus zij komen voldoende aan hun trekken. Blijft over degene die verdienen aan strip of dat zouden willen doen: uitgevers, stripverkopers en makers. Dat maakt hen dus ook de aangewezen personen om het op te lossen. Niet de ouders, zoals Aimée voorstelt. Afgezien dat zij daar geen verantwoordelijkheid in hebben en er belangrijker zaken voor ouders zijn om hun kinderen te leren, kun je je afvragen of het helpt. Ik weet dat ik ook niet erg enthousiast werd van de boeken, films of muziek, die ik absoluut van mijn vader tot mij moest nemen.
Makers, uitgevers en verkopers staan aan de lat. En met name de eerste twee. Zij moeten jonge mensen verleiden om een stripboek op te pakken. En dat doen ze door iets te maken dat relevant voor hen is. Dat over deze tijd gaat. Dat is denk ik het grote probleem van de hedendaagse strip. Het meeste dat wordt gemaakt en uitgegeven heeft geen donder met onze tijd te maken. In vorm noch in inhoud,