Vandaag zullen we het weten: wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. Maar wat kan het schelen?Nou ja, mij best veel – ik vermoed dat de Nederlandse media deze gebeurtenis beter gecoverd hebben dan de Nederlandse verkiezingen. Het jaar dat ik in Amerika woonde ligt al weer twaalf jaar achter me, toch voel ik nog steeds een duidelijke band met dat land. Ik consumeer veel Amerikaans cultuurgoed: films, strips en muziek. En het recent gevierde Halloween mag dan niet zijn oorsprong in de States hebben, de verwaterde versie die we hier hanteren heeft toch het meest weg van hoe Allerheilgen daar gevierd wordt.
Bron: http://blog.columbusalive.com/Sensory/.
Obama?
Volgens de peilingen is de kans groot dat Barack Obama de eerste zwarte president van Amerika wordt. Toch lijkt me dat onwaarschijnlijk. Toen ik in Californië vertoefde, lieten toch veel zwarte collega’s en kennissen weten dat zij zich vaak gediscrimineerd voelden. Volgens hen werden zij en immigranten nog steeds als tweederangsburgers behandeld.
Ik weet niet of Amerika nu toe is aan een zwarte president, want ik vermoed dat er sindsdien niet veel is veranderd. Ik vrees dat het merendeel van de Amerikanen liever een blanke man in het Witte Huis ziet. Ook al is die man dan af en toe de weg kwijt, wat McCain al geregeld leek tijdens optredens in de media. Wat dat betreft doet hij me veel denken aan Ronald Reagan, ook al werd die pas echt dement nadat hij zijn ambtstermijn had uitgezeten. En Sarah Palin… oh, man… We mogen toch hopen dat zij nooit de belangrijkste vrouw van de wereld wordt. Ze mag het misschien goed doen als typetje in Saturday Night Live, maar verder heb ik weinig vertrouwen in deze dame. Verkiezingsfraude
Volgens diverse berichten, waaronder in de Pers afgelopen week, wordt er al openlijk gefraudeerd in de States. Niet verbazend, want jaren geleden wist Bush ook op gemene wijze te winnen van Al Gore. Een inconvient truth waar schijnbaar nog steeds makkelijk overheen gestapt wordt. Democratie in the land of the free is ver te zoeken. Maar wie het ook wordt: McCain of Obama – ik geloof niet dat iemand die vele miljoenen kwijt is aan campagnevoeren, volledig schone handen kan hebben. Wie flink betaalt aan de toekomstige president zal toch ook wel zijn zegje willen doen. Volgens de berichten heeft Obama de kas vooral gevuld met particuliere giften terwijl McCain vooral geleurd heeft bij grote coörperaties.
Laten we hopen dat Obama de verkiezingen wint. Al vrees ik dat de kans dat er een aanslag op zijn leven wordt gepleegd niet onwaarschijnlijk. Maar dat is allemaal koffiedik kijken. Eerst maar eens de uitslag afwachten.
President’s Night in de Melkweg
Om het nagelbijten de komende nacht wat te verzachten, zit ik de gehele tijd in de Melkweg in Amsterdam alwaar President’s Night grootschalig wordt aangepakt.
Een kleine greep uit het programma: speeches van John McCain en Barack Obama door Aad van den Heuvel en Humberto Tan naar tekst van Pieter Hilhorst. Leon Verdonschot interviewt historicus James Kennedy en honkbalbondscoach Robert Eenhoorn. Staatssecretaris Jack de Vries en Kay van de Linde analyseren de beste campagnespots aller tijden. Hoogleraren Maarten van Rossem en Ruth Oldenziel geven college. Er zijn debatten over de economische situatie, over duurzaamheid en over de rol van minorities in de politiek met o.a. Rick van der Ploeg, Karien van Gennip en Wouter Bos. Ook zijn Pauw & Witteman aanwezig om hun uitzending vanuit de Melkweg te verzorgen.
Wie het ook wordt – het belooft een enerverende avond te worden.Lees ook het verslag van President’s Night in de Melkweg.
5 reacties op “Amerikaanse verkiezingen: Dat belooft een spannende nacht te worden”
GOD, ik ben zo jaloers op je dat je dit spektakel in de Melkweg mag bekijken, met al die deskundigen erbij… Nou ja, ik ga fijn met een zak chips vanaf mijn bank tegen de tv schreeuwen, ook leuk.
Ben trouwens blij te lezen dat mijn favoriete USA-chagrijn Maarten van Rossem nog bestaat. Ik vroeg me gisteravond – bij de NOVA-special over de verkiezingen – toevallig nog af of hij nog leefde, ik heb ‘m zo weinig op tv gezien de laatste tijd (kan ook komen doordat ik op dit gebied hoofdzakelijk Amerikaanse programma’s volg, maar toch).
PS die verwijderde reactie was exact dezelfde als hierboven, maar dan zonder dat tweede “erbij” erbij. Wist niet dat iedereen te lezen kreeg dat er “een reactie verwijderd is”. (I mean, big friggin deal, right? Wat ’n dramaqueens daar bij blogger!)
@Merel: En, is het spannend voor de televisie? Ik pak zo nog even een uurtje NOS mee denk ik. In de Melkweg is de sfeer goed en gezellig. Vooral tijdens Pauw en Witteman – leuk om dat eens van dichtbij te bekijken. Maarten van Rossem is overigens alive and kicking: hij was lekker op dreef tijdens de uitzending.
Een uitgebreider verslag volgt nog.
En ja: Verwijderde reacties worden heeeeeeeel serieus genomen bij blogger 🙂
Ik ben benieuwd wie we morgenochtend de nieuwe president van de VS mogen noemen.
Vanochtend om 5 uur op gestaan. Met een dampende bak koffie voor de tv gaan zitten. Toen bleek het al beslist te zijn. Het werd dus toch een Yes we can. Nu maar hopen dat hij het ook echt kan. Dat hij uit de puinhopen die Double U heeft acjter gelaten weer iets positiefs, constructiefs en opbeurends weet te maken. De tijd zal het leren.
@Frommel: Ja, toch wel goed nieuws om bij wakker te worden, lijkt me. Toch afwachten hoe het allemaal gaat lopen. Het zal een pittige klus worden de puinhopen te ruimen.