Driemaal is scheepsrecht luidt het oude gezegde. Die vlieger gaat vaak echter niet op voor de trilogieën uit Hollywood. Sinds de gebroeders Wachowski en Peter Jackson succes boekten met hun trilogieën, lijkt alles wel in drie delen te komen. In het geval van The Matrix waren deel twee en drie overbodig wat mij betreft. In de Spider-Man-reeks was het laatste deel zwaar teleurstellend, maar wel het sluitstuk van een verhaalboog die door Raimi en co. in de voorgaande delen was neergezet. Een van de weinige geslaagde derde delen is tot nu toe X-Men 3. Een nieuwe regisseur met een iets lichtere aanpak maakte een mooi slotstuk op de cinematografische avonturen van de mutanten. Hoewel een vierde deel altijd om de hoek lurkt natuurlijk. Wat overigens ook geldt voor de Spidey-serie, want het derde deel was succesvol aan de kassa. En zolang superheldenfilms harde cash opleveren zullen de producenten in Hollywood het genre uitmelken.
Dilemma
Het probleem met trilogieën is dat je tóch het laatste deel in huis wilt hebben, al is deze nog zo beroerd. Toen Spider-Man 3 uitkwam op dvd en je nog twintig euro moest betalen voor de dubbelaar, bedankte ik vriendelijk. Mijn fandom schrijft voor dat ik dit laatste schijfje in de kast ga zetten, al ben ik niet bereid díe prijs ervoor te betalen. Nu hij echter – vlak na de kerst natuurlijk – voor de helft van de prijs online te krijgen is, kan ik het niet laten de dvd te kopen. Uiteraard zal ik na bezorging de film nog eens kijken. Misschien valt hij toch mee. (Yeah, right.)Happy end
In ieder geval weten de mensen van de site HowItShouldHaveEnded.com wel raad met gare trilogieën en andere films die volgens hen beter hadden kunnen aflopen dan de schrijvers en producers in Hollywood hebben bedacht. Hieronder een aardige, wat flauwe, variant op Spider-Man 3 waar- terecht – wat harde vingers op gevoelige plekken worden gedrukt.
Voetnoot
Dit is de tweede post over Spider-Man 3. Ongetwijfeld volgt er na het opnieuw bekijken van de flick nog een derde en laatste stukje. Lees ook (of niet): Spider-Man 3 stelt teleur.
6 reacties op “The trouble with trilogies”
Leuk. Die site zal ik eens checken. Maar beste Mike, er zijn wel degelijk goeie trilogieën, hoor. Heel veel zelfs. How about Indiana Jones, Star Wars (de eerste trilogie), Evil Dead, Sissi (!), Living Dead-trilogie van Romero, Ringu (The Ring), The Terminator, The Godfather, Trois Colours, Back to Future, Die Hard (4 alweder), Resident Evil, Saw (okee, ook al 4), Mad Max, Beverly Hills Cop, Scream en Final Destination om er maar een paar te noemen.
@Menno: Dat is waar, maar de meeste trilogieën die je noemt zijn van voor de trilogie-hype van de laatste jaren.
Indiana Jones is uiteindelijk een drieluik geworden, maar was in eerste instantie een serie van sequels met losse verhalen – zeker nu de vierde in productie is. Hetzelfde geldt voor Living Dead, Terminator, Godfather en de meeste andere uit het lijstje.
Voor mij is er een verschil tussen geplande – lees uitmelk – trilogieën waarbij in drie delen ongeveer een verhaal wordt verteld, zoals bij Pirates of the Caribbean, Bored of the Rings en The Matrix ten opzichte van het klassieke werk als Star Wars.
Hoewel bij Star Wars ook het verhaal bestaat dat het idee van een trilogie niet bij het oorspronkelijke concept hoorde van George Lucas. Dat hele verhaal van oorspronkelijk negen films, dus drie trilogieën zou George later hebben bedacht.
mmm. ik heb een deja-vu naar de bar van swaf een paar dagen geleden…..
ik ben inmiddels de kater gelukkig weer te boven. tering wat was ik gaar woensdag.
en laat george die nog niet gemaakte 3 delen star wars maar lekker zitten na de delen 1, 2, 3 van de laatste jaren. jemig wat een kinderfilms. de laatste is vooral heel zwak. anakin gaat in 5 minuten van twijfelaar naar het grote kwaad. maar goed de ellende begon al bij de introductie van de ewoks…. heb jij al meer nieuws over de geplande tv serie mike?
@Frommel: Ik vond het een gezellig samenzijn in de kroeg op eerste kerstdag. 🙂
Je hebt gelijk: de laatste Star Wars trilogie had weinig substantie en het niveau van een speelgoedcommercial. Al vond ik de middelste qua actie wel aardig in elkaar zitten.
Ik denk dat de echte fans toch altijd zullen blijven zweren bij de oorspronkelijke drie delen.
Over de televisieserie heb ik nog niet veel vernomen, maar echt enthousiast van het idee word ik niet. Eigenlijk ben ik wel een beetje klaar met Star Wars. Het is mooi geweest zo.
[…] The Trouble with Trilogies, part IIBeverly Hills Cop III behoort zeker niet tot mijn persoonlijke filmklassiekers. De film kan […]
[…] of zet je de televisie uit om je met YouTube te vermaken.Gerelateerd: Droomvenster, Beowulf, the trouble with trilogies en (soort van) gerelateerd: Geluidsgeweld in het […]