Zoals iedere liefhebber heb ik zo mijn favorieten. Het leek me tijd om deze met de wereld te delen. Dat doe ik in de vorm van een ABC, omdat ik eerlijk gezegd niet een nummer één heb. En als die er al is, dan is het morgen weer een andere film. Daarom presenteer ik de komende weken op vrijdag mijn, geheel particuliere, film ABC.
Vandaag deel twee van mijn Film ABC. Er zijn veel goede films die met een B beginnen, dus dit keer maar liefst zeven flicks. Ik vond het leuk om de reacties op de A-films te lezen. Schroom dus niet om onder deze post je eigen favoriete films toe te voegen die met een B- beginnen. En antwoord te geven op deze vraag: Welke van mijn rijtje heb je gezien en wat vond je van ze?
Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985)
Het script geschreven door Robert Zemeckis en Bob Gale een schoolvoorbeeld van hoe je in Hollywood een scenario dient te pennen. Alles klopt binnen het verhaal: wat je in de eerste tien minuten ziet aan details en gebeurtenissen, wordt later volledig uitgespeeld. Geen overbodige details of scènes. Ieder zinnetje uit de dialoog staat in dienst van het verhaal. Daarnaast prachtige specialeffects en heerlijk gestoei met tijdsparadoxen. En natuurlijk wonderboy Michael J. Fox en Christopher Lloyd als enthousiaste, gekke professor.
Batman (Tim Burton, 1989)
Ik geef als eerste toe dat deze film niet zonder gebreken is, maar ik hou een zwak voor Michael Keatons Bruce Wayne en de prachtige gothicsfeer die Gotham City in deze film heeft. Mijn oordeel is niet gespeend van enige nostalgie. Burtons eerste Batman-film introduceerde mij met een paar nieuwe dingen die tot de dag van vandaag deel uitmaken van mijn leven: het werk van Tim Burton, de muziek van Danny Elfman, mijn passie voor cinema en natuurlijk een diepgeworteld plezier aan de verhaalwereld van de Batman. Ook de muziek van Prince leerde ik kennen, hoewel ik die tegenwoordig bijna niet meer draai. Sommige dingen ontgroei je. Maar mijn passie voor Batman-strips, Burton en Elfman is gebleven. Ik schreef ooit een paar blogposts over Batman van Burton. The Bat & Prince; De wereld van Tim Burton; Terug naar de bron; Waarom Batman en de Joker niet zonder elkaar kunnen en Nicholson, de Joker op het lijf geschreven.
The Big Lebowski (Coen Brothers, 1998)
Misschien wel de beste film van de Coen Brothers. Dat hij alweer 12 jaar oud is, zie je er niet aan af. Jeff Bridges speelt de rol van zijn leven als hippie of leeftijd Lebowski en John Goodman is goed te pruimen in de rol van Walter Sobchak, de geflipte vriend van Lebowski met een oorlogstrauma. Kijk maar naar deze compilatie (maar ga vooral de hele film zien:)
The Big Sleep (Howard Hawks, 1946)
The Big Sleep wordt, evenals The Maltese Falcon, in vrijwel elk handboek en door vrijwel iedere filmliefhebber als hoogtepunt van de Film Noir bestempeld. Film Noir refereert naar die Hollywood films uit de jaren veertig en vijftig die zich afspelen in een wereld van donkere natte straten, in steden waar misdaad en corruptie heersen; een wereld vol duistere schaduwen en wanhoop, waar vervreemding en paranoïde gevoelens de actie van de personages bepalen.
Wat maakt deze Noir-film zo goed? Als eerste speelt Humphrey Bogart – een van de meest prominente acteurs uit Hollywood jaren ’40 en ’50 – de rol van Philip Marlowe; een rol waarmee hij de belichaming werd van de filmdetective (niet in de laatste plaats omdat hij tevens de rol van detective Sam Spade op zich heeft genomen in The Maltese Falcon; vaak genoemd als de eerste Film Noir.) Het spel tussen Bogart en Lauren Bacall, een belangrijk element in The Big Sleep, is sterk en straalt dat nu ook nog uit. Bacall is een van de eerste femme fatales van het witte doek en vormde samen met Bogart een van de klassieke romantische koppels van Hollywood.
The Blues Brothers (John Landis, 1980)
Het genre musical is niet aan mij besteed. Toch vind ik dit een van de beste muzikale films ooit. Prachtige gastoptredens van James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles en Matt ‘Guitar’ Murphy. Erg grappig verhaal waarin de twee criminelen Jake (John Belushi) en Elwood (Dan Aykroyd) Blues hun band weer samenbrengen om geld in te zamelen voor het Katholieke tehuis waar ze opgroeiden. Ze zijn niet te stoppen, want they are on a mission from God. De laatste achtervolgingsscene is een klassieker. Prachtig om te zien hoe de oude Dodge, na al die lanceringen, uit elkaar valt op het moment dat de twee broers hun doel bereikt hebben. En natuurlijk: de beste film van de onvergetelijke John Belushi.
The Breakfast Club (John Hughes, 1985)
Van de koning van de tienerfilm, John Hughes, die ons vorig jaar is ontvallen. Met films als Pretty in Pink, The Breakfast Club en Ferris Bueller’s Day Off, sprak hij de jongeren van de jaren tachtig aan. Hughes toonde ons innemende, gewiekste tieners met al hun angsten, onzekerheden en rebelsheid. Hij introduceerde acteurs als Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Ally Sheedy en Judd Nelson. Het is ook nu nog boeiend om te zien hoe regisseur John Hughes tieners met uiteenlopende karakters naar elkaar toe laat groeien tijdens een zaterdag nablijven op school.
Butch Cassidy and the Sundance Kid (George Roy Hill, 1969)
Butch Cassidy en The Sundance Kid zijn twee outlaws. Wanneer ze te vaak een trein overvallen wordt er een speciale posse achter ze aan gestuurd. Ze vluchten en belanden uiteindelijk in Bolivia, maar het blijkt lastig bankenovervallen als je de taal niet spreekt.
Wederom een film met Robert Redford in dit overzicht. Dit keer speelt hij met Paul Newman in een van de leukste films uit de jaren zestig. Het klassieke verhaal over Butch Cassidy (Newman) en the Sundance Kid (Redford) wordt lichtvoetig gebracht, maar de vriendschap tussen de twee mannen lijkt er niet minder echt door. Deze acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld, alsof ze elkander al jaren kennen. De film is mooi gefotografeerd en bevat maar liefst drie muzikale sequenties, gecomponeerd door Burt Bacharach: toch uniek in die tijd in dit genre. Het nummer ‘Raindrops keep falling on my head’ werd een hit en klinkt nu ook nog prima in het gehoor.
Regisseur George Roy Hill vermengt verschillende filmtechnieken, de middelste muzieksequentie is een fotomontage waarin de acteurs zijn gemonteerd in oude archieffoto’s en de film eindigt op een dramatisch hoogtepunt met een stilstaand beeld. De aanhoudende achtervolging van de posse is adembenemend. En ook bijzonder: geen van de actiescènes heeft filmmuziek. Een uniek juweeltje in het genre van de western.
28 reacties op “Film A-Z: B”
Als heteroman is het sowieso niet makkelijk beweren dat musicals wél aan je besteed zijn. Maar ik doe een gooitje, heteroschaamrood op de kaken. Little Shop of Horrors. Hair. Sweeney Todd. The Nightmare Before Christmas. Down With Love. En Dr Horrible’s Sing Along Blog. Van de laatste zit ik te trappelen voor nieuws over een eventueel vervolg, zelfs.
Pas maar op met dat soort uitspraken, straks wordt je Vlaanderen nog uitgezet. Ik ken ze allemaal uit je rijtje, maar mijn voorkeur gaat dan toch uit naar The Nightmare Before Christmas – prachtige animatie en Danny Elfman soundtrack. Dr Horrible is hilarisch, maar is dan ook van Whedon. Dus daar valt weinig op af te dingen.
Twee van mijn persoonlijke favorieten die in de filmgeschiedenis waarschijnlijk een wat minder prominente plaats innemen, maar dan wel met de letter B: Burn After Reading (vond ik als één van de weinigen veel beter dan No Country For Old Men) en natuurlijk Borat!
Ik vond Burn After Reading ook zeer vermakelijk, maar niet de beste Coen Brothers film. Ik vond Lebowski iets leuker 🙂
Borat – nog steeds niet gezien. Ik vond Ali G wel vermakelijk.
Prachtige lijst Michael. Ik zag laatst ‘Back to the future’ deel 1 weer op tv, blijft leuk. Ik vind ook ‘Betty Blue’ een prachtige onstuimige film: http://www.youtube.com/watch?v=YydulEgsTOE
Ik moet je bekennen dat ik Betty Blue nog nooit gezien heb, Maar de trailer was veelbelovend. Die gaat op de lijst van nog gaan zien. Bedankt voor de tip!
Tip voor als je Betty Blue gaat kijken: er zit een geweldige scene in waar twee vrienden samen Tequila slammer drinken. Don’t try this at home want je wordt er flink ziek van 🙂
een paar jaar geleden op Lowlands was het superkoud en was ik supermoe dus besloot ik ergens naar binnen te gaan om film te kijken. Die film ben ik echt nooit meer vergeten. Het was Brick. (zie trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3cVzHeJ0Z3I) Ik heb m daarna nooit meer gezien, was titel al zowat vergeten, maar moest er net weer ineens aan denken dus ga m denk ik snel ff kopen/downloaden. Het is een film noir achtig detective verhaal over een vermist meisje. De hoofdpersonen zitten allemaal op middelbare school maar praten allemaal alsof ze in een film noir uit de jaren 30 zitten. (wat ook voor komische momenten zorgt). Er zitten echt zo veel diepere lagen in en verwijzingen naar andere genres en literatuur en film. En tegelijk ook nog enorm spannend! heel origineel. zoiets had ik echt nog nooit gezien. Echt een aanrader!
Jaaa, Brick is briljant! Joseph Gordon-Hewitt-Levy-Packard (die naam wil om onduidelijke redenen mijn hoofd maar niet in) speelt fantastisch, en Lucas Haas is als The Pin één van de coolste überschurken die ik ooit het mogen aanschouwen. Met z’n bordje cornflakes.
Bedankt voor de tip! Trailer ziet er goed uit en ik ben fan van Film Noir, dus deze gaat ook op de lijst van nog te zien.
linkje doet t niet omdat er haakje achterstaat zie ik… nogmaals
http://www.youtube.com/watch?v=3cVzHeJ0Z3I
Mooi lijstje. Stuk voor stuk fijne films inderdaad, met Blues Brothers als uitschieter. Als ik zo vrij mag zijn nog drie van mijn persoonlijke favorieten te noemen:
– Braindead
– Blade Runner
– Barbarella
Social comments and analytics for this post…
This post was mentioned on Twitter by MichaelMinneboo: [Nwe blogpost]: Film A-Z: B: Zoals iedere liefhebber heb ik zo mijn favorieten. Het leek me tijd om deze met… http://tinyurl.com/ye8wzfl…
Beautiful Thing, mijn absolute topfilm! En natuurlijk The Birds, of valt die onder de ‘T’?
The Birds valt uiteraard onder de B, lidwoorden tellen niet in een alfabetisch overzicht. Dus die mag ook in het lijstje deze keer. Vond ik ook interessant, maar heb uiteindelijk gekozen voor twee andere Hitchcocks in dit overzicht. (Die dus nog gaan komen.)
Wat vind je zo goed aan Beatiful Thing? Deze bedoel je toch? http://www.youtube.com/watch?v=_r3e_vMwH8s
Big Lebowski en Breakfeast Club: goed! Vooral die laatste, deed me op tienerleeftijd hunkeren naar Het Leven.
Nog meer mooie B-films: Brothers (de eerste versie, van jaren geleden dus), en A Beautiful Mind (of hoort die bij de a?)
A Beautiful Mind hoort bij de B. Lidwoorden tellen eigenlijk niet mee 🙂
Vond ik ook best indrukwekkend indertijd maar niet een film die ik nog per se eens zou willen zien. Brothers heb ik nog niet gezien. Is dat die film met Maguire en Jake Gyllenhaal?
Die film is er ook, maar heb ik niet gezien. Is een remake van de film die ik bedoel, de Deense film Br others uit 2004–> http://www.imdb.com/title/tt0386342/
Je gelooft ’t niet, maar ik heb een Hollandsche bijdrage: “Bluebird” van Mijke de Jong. Ik zie op IMDB dat het een TV-film is, maar hij is wat mij betreft goed genoeg om zich voor het alfabet te kwalificeren. Premisse: “Merel, a talented young girl, is suddenly getting bullied at school.” It’s like the story of my life!!
The Breakfast Club is één van mijn favo films. Ik blijf Amadeus de beste en mooiste vinden. Perfume vind ik ook erg mooi. Laatst zag ik Un Prophete en daar was ik erg van onder de indruk!
p.s A of B. boeiend!
Dat is nu juist het hele idee, om het aan de hand van het alfabet te doen en om te zien hoeveel goede films er achter welke letter schuilgaan.
Beautiful Mind: om de prachtig neergezette depressieve Engelse sfeer van een achterstandswijk, compleet met ontwrichte gezinnen die hun best doen om te overleven (letterlijk en figuurlijk). En tussen alle stoerdoenerij worden twee jonge jongens verliefd op elkaar, iets dat absoluut niet wordt geaccepteerd in hun omgeving. De één weigert het dan ook toe te geven, hij wordt om mindere redenen al geslagen door zijn broer en vader. Goed, nu klinkt het allemaal heel depressief, maar het is echt een prachtige film.
ik wil hier nog even Before Sunrise aan toevoegen……zoooooo mooi!!!
Die vond ik indertijd ook erg mooi. Ik heb alleen het vervolg nog niet gezien. Is het wat?
B’tje, late reactie maar ik had deze site niet eerder ontdekt. Een van mijn favoriete B-films is toch wel Billy Elliot. Prachtige verfilming van het sluiten van de mijnen en hoe intussen een jongen worstelt om in plaats van boks-ster, turn-ster of musical-ster te worden. Veel verschillende lagen in het verhaal en de ontwikkeling van verschillende karakters, de beelden en montage, de dialogen en de muziek maken het voor mij de moeite waard om deze film bij herhaling en met veel plezier terug te zien. Vooral de scene waarbij hij zijn frustratie dansend afreageert is indrukwekkend.
Dat kan natuurlijk heel goed dat je deze site nog niet ontdekt had: het web is immers een zee van sites en ik blog pas op dit adres sinds februari. Daarvoor schreef ik 3 1/2 op Mike’s Webs. Billy Elliot nog nooit gezien, al heb ik er wel meer mensen lovend over gehoord.
[…] Benieuwd wat mijn eerdergenoemde topfilms zijn? Bekijk aflevering A en B. […]