Zoals iedere liefhebber heb ik zo mijn favorieten. Het leek me tijd om deze met de wereld te delen. Dat doe ik in de vorm van een ABC die ik op vrijdagen publiceer. Vandaag komt de D aan bod.
The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008)
Dit was wat mij betreft de beste film van het jaar 2008 en een van de meest meeslepende Batman-films die ik ooit zag. Christopher Nolan heeft met zijn tweede Batman-film een cinematografische opera gemaakt: bombastisch, gewelddadig, met een adembenemende vaart. RIP Heath Ledger die een fantastische, grimmige Joker neerzette. The Dark Knight deed mijn fanboy hart sneller kloppen. Ik schreef er indertijd deze recensie over.
(500) Days of Summer (Marc Webb, 2009)
Een recente film die veel indruk op me maakte en die ik in de nabije toekomst zeker weer een keer zal zien. Tom (Joseph Gordon-Levitt) is het heilige geloof in het bestaan van de Ware nooit ontgroeid, Summer (Zooey Deschanel) vindt dat allemaal maar onzin en zit helemaal niet te wachten op een relatie. Toch krijgen ze ‘iets’ met elkaar en terwijl Tom hier een serieuze relatie in ziet, is Summer zich vooral aan het vermaken. Dat kan natuurlijk nooit goed aflopen, toch?
Toegegeven, bovenstaande samenvatting riekt naar een doorsnee romantische comedy, maar (500) Days of Summer stijgt mijlenhoog boven dit ingeslapen genre uit. De film snijdt een interessant aspect van liefdesrelaties aan: hoe herinneren we ons het verloop van de zojuist gestrande romance? Welk beeld koesteren we van onze ex-geliefde? Regisseur Marc Webb maakte een heerlijke, verfrissende film over de liefde. Ik beschouw (500) Days of Summer dan ook als een liefdesfilm voor mannen die in het rijtje thuishoort waar mijn favoriete films High Fidelity (Stephen Frears, 2000), Almost Famous (Cameron Crowe, 2000) en Chasing Amy (Kevin Smith, 1997) ook in staan. Chasing Amy stond overigens niet bij de C de vorige keer, na lang wikken en wegen viel deze film buiten de lijst, al koester ik Smiths meest persoonlijke film nog steeds.
(Het kan overigens zijn dat deze titel eigenlijk de A voor had moeten gaan in verband met het nummer Fivehundred. Nou ja, hij moest in ieder geval een keer in de lijst genoemd worden. )
Die Hard (John McTiernan, 1988)
Die Hard, nee echt? Jazeker! Die Hard zette een nieuwe, hoge standaard voor het actiegenre. Bruce Willis zette met zijn John McClane een menselijke held neer die ook zijn breekbare kanten had. Daarmee kwam een einde aan de eendimensionale helden van Stallone en Schwarzenegger. Niet dat die weg waren vanaf nu, maar in ieder geval had de kwaliteitsactiefilm een boeiend alternatief voor hen. En Alan Rickman speelde een van de beste schurken van de jaren tachtig.
Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)
Het was op een verloren maandagavond in het najaar van 2002 dat ik het plaatselijke filmhuis binnenstapte. De film van de avond was Donnie Darko. Ik had er niets over gehoord, maar de tagline van de poster sprak me erg aan: ‘Dark, Darker, Darko’.
Ik kon toen nog niet vermoeden dat de film die ik ging zien een levensveranderende ervaring zou zijn. Vanaf het moment dat Donnie met zijn fiets de heuvels afreed en de soundtrack ‘The Killing Moon’ van Echo and the Bunnymen de speakers uitkwam, werd ik in de bizarre wereld van regisseur en schrijver Richard Kelly gezogen. Tijdsparadoxen, een man in een konijnenpak, jeugdige rebellie tegen bekrompen christelijke autoriteiten en ontluikende liefde. Een kleine twee uur laten liep ik vol vragen maar met prikkelende energie de zaal uit.
Donnie Darko is zo’n film die je een paar keer moet zien en bij iedere kijkbeurt boeiender wordt omdat je steeds méér ziet. Richard Kelly moest wel een geniaal filmmaker zijn dat hij dit paradoxale verhaal kon bedenken en op deze verpletterende wijze wist te visualiseren. Een bijzonder debuut met een fantastische cast. Jake Gyllenhaal was een ware ontdekking, Patrick Swayze, die kwijlebal die door de generatie van mijn moeder was verheven tot sekssymbool, bleek wonderwel zelfspot te hebben, en veel bandjes uit de jaren tachtig bleken zo slecht nog niet te zijn.
D van Duivel
Een paar films die dit overzicht (net) niet haalden zijn The Devil’s Advocate (Taylor Hackford, 1997) en Do the Right Thing (Spike Lee, 1989). Al Pacino was heel goed als de duivel in The Devil’s Advocate en zelfs Keanu Reeves was een keer te pruimen, omdat zijn houtenklaasacteerstijl perfect paste bij het personage dat hij moest spelen. Daarbij zou ik deze film ook niet als klassieker willen bestempelen. Ik heb ook niet meer de neiging om deze film snel op te zetten nu ik hem al een paar keer heb gezien. En dat is een van de voorwaarden van dit Film ABC.
Do The Right Thing is een typische Spike Lee film over racisme in Amerika. Indertijd indrukwekkend, maar Lee heeft in zijn latere films een bombastisch zeurtoontje aangenomen dat ik bij voorbaat geen zin meer heb om te kijken als er weer een nieuwe film van hem uitkomt. Dieptepunt was toch wel Bamboozled uit 2000. De film 25th Hour uitgezonderd overigens, die film was voor Lee’s doen opvallend subtiel.
En ik zat nog te twijfelen over Dracula uit 1931. Bela Lugosi is de oer-filmdracula wat mij betreft, maar het is niet de mooiste verfilming van Bram Stoker’s roman. Daarom niet onder de D dit keer, maar hij komt vast nog wel een keer langs als ik Dracula-verfilmingen ga behandelen.
Volgende week vrijdag gaan we verder met de E.
Net zoals bij de vorige afleveringen zie ik graag jullie reacties tegemoet. Schroom niet om onder deze post je eigen favoriete films toe te voegen die met een D- beginnen en antwoord te geven op deze vraag: Welke films van mijn rijtje heb je gezien en wat vond je van ze?
25 reacties op “Film A-Z: D”
LOL: ‘Schroom niet om onder deze post je eigen favoriete films toe te voegen die met een D- beginnen..’
Dirty Dancing. Ja, ik hield (hou) van dansen en als tienermeid met balletlessen elke week wilde je dus echt die film gaan zien. en huilen als het afgelopen was.
Dirty Dancing heeft me nooit zo kunnen bekoren. Maar goed. ik ben dan ook nooit een tienermeid geweest die op ballet zat. Overigens zag ik anderhalf jaar geleden wel weer eens RoadHouse – ook zo’n bekende Swayze-film. Een foute film, maar ik heb me er wel mee vermaakt.
Voor The Devils Advocate kun je me werkelijk middenin de nacht wakker maken, ware het niet dat ik dan al wakker ben, en dat de kans dat ik die film – voor de honderdste keer – al zit te kijken ook vrij groot is. Ik denk dat ik 90% van Pacino’s teksten dronken nog kan debiteren. Waarmee ik maar wil zeggen: dikke vette klassieker voor onder de D. Vind ik.
De volgende keer als we koffie gaan drinken gaan we dat testen. Ik ben wel benieuwd hoe Pacino’s Duivelse teksten uit je mond klinken π
Ah: “Death and the Maiden”! ’n Klassieke eenakter (volgens mij is het oorspronkelijk ook een toneelstuk), zo spannend & gruwelijk & ontroerend dat je ervan wakker kunt blijven liggen (ik tenminste). Met in de “titelrollen” Ben Kingsley & Sigourney Weaver, altijd fijn.
Huh? Ik dacht dat mijn D&theM-comment hier gewoon onderaan zou komen te staan, maar hij plaatst ‘m als antwoord op jouw koffie-opmerking. Raarrrr. En ’n beetje irritant.
Dat komt omdat je op reply onder het comment hebt gedrukt. Dan komt ie ook embedded bij dat comment. Eigenljik heel handig als je reageert op iemand reactie. Wil je dit niet, dan moet je het reactieformulier onder de post invullen. π
ik zeg ook dirty ‘i carried a watermelon’ dancing. en 500 days of summer heb ik in bios gezien. aangenaam verrast idd! dit keer een man die gelooft in happily ever after en een vrouw die twijfelt en het allemaal niet weet….. heel origineel!
Precies. Mannen hebben ook een zachte romantische kant. Zeg ’t voort! π
Ik hoop dat Marc Webb met de nieuwe Spiderman-film net zo fris uit de hoek komt als met deze film.
Het valt me op dat er vreselijk veel filmtitels zijn met een D. Ik ben blij dat je Die Hard noemt, gedurfd en volgens mij terecht. Deel 1 is een echte klassieker. Vooral die scene dat die bureaustoel met explosieven de liftschacht in dondert. Dad’s Army wil ik graag toevoegen, kan me niet voorstellen dat er ooit nog betere humor wordt gemaakt dan Dad’s army.
Inderdaad: je struikelt over de D in filmtitels. Sowieso grappig als je je dvd-kast en boekenkast inruimt dat het opeens opvalt dat bepaalde letters oververtegenwoordigd zijn, terwijl er van anderen weinig titels zijn.
Dad’s Army ken ik alleen als comedyserie.
En ik moet je bekennen dat ik van alle Die Hard-films erg kan genieten, met als uitschieters inderdaad nummer 1 en 3.
Voor mij is er maar één film met de D, en dat is Dogville. Dat was f***king indrukwekkend! Een lange zit, maar zo intens en heftig en mooi en origineel!
Ik wacht nog steeds op het derde deel van de trilogie.
*gaat in een hoekje staan en schaamt zich een beetje* Dogville nog niet gezien, maar dat komt ook omdat ik van Triers films na Dancer in the Dark een beetje moe geworden was. Al die vrouwen die maar mishandeld worden de hele tijd. Prrrrfff.
Grappig, door de films te noemen die het lijstje niet hebben gehaald hebben ze eigenlijk toch het lijstje gehaald π
Goeie keuzes trouwens. En tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik Donnie Darko niet gezien (hoe maak ik zo’n smilie met schaamrood op de wangen?). Meteen downloaden!
Dat is inderdaad wel erg, dat je Donnie Darko nog niet gezien hebt. Doe jezelf een lol en bekijk de Director’s Cut. Die vond ik persoonlijk iets beter dan de oorspronkelijke versie, al zijn ze beiden goed.
Ah, de D. Jepzeker: met stip om nummer 1: Donnie Darko. Geen discussie mogelijk.
Mijn D’s zijn verder:
– The Descent
– Dead Set (eigenlijk een tv-serie, maar swa)
– Death Proof (een pittige Tarantino-met-z’n-dialogen-zit, maar ik smulde van elke minuut)
– Don’t Look Now (mijn god, wat een filmsensatie. Staat in mijn top 5 EVER! Vlakbij Donnie Darko)
TV-series mogen eigenlijk niet. Daar hebben we een apart ABC voor. Ik vond Dont Look Now ook goed kan ik me herinneren. Sindsdien vertrouw ik nooit meer dwergmeisjes in rode jasjes. π
The Dark Knight en Die Hard zijn top, dat vind ik zelf ook.
De andere twee heb ik nog niet gezien… Hoog tijd dan om dat even te doen.
Dus ik weet nog niet of Marc Webb geschikt zal zijn voor de Spider-Man reboot.
Ik heb gezien dat ze Wonder Boys overigens volgende week op tv spelen,
je weet wel die aanrader dat je zei met Maguire…
En @ Jooper, zou je niet nog roder worden van schaamte…?
Films downloaden… Een beetje filmliefhebber koopt het origineel, toch? π
Wonder Boys op tv? Dat is altijd een goede zaak. Als ze maar wel breedbeeld uitzenden, wat gelukkig meestal het geval is. Ik kan je (500) Days of Summer ook aanraden, maar goed, anders had deze film niet in mijn ABC gestaan. π
Het is wel opmerkelijk dat Webb de nieuwe Spidey gaat doen, want zoveel films heeft hij ook weer niet op zijn naam staan. Sterker nog 500 Days… was zijn filmdebuut. Wel heeft hij al wat videoclips achter z’n kiezen. Nou ja, misschien wordt het ook niet zo’n monsterlijke grote film als de andere drie.
Ik dacht dat ik ergens eens gelezen had dat het met een veel kleiner budget ging zijn in verband met de Spider-Man reboot. Dus niet meer zo’n enorme grote productiekost als dat het geval was bij de vorige delen. Maar of het ook daadwerkelijk waar is, weet ik nog niet zeker. Zoals steeds kan er nog van alles veranderen. Zo wispelturig is dat wereldje wel, voor hetzelfde geld komen ze misschien nog terug op hun originele plannen en maken gewoon een Spider-Man 4… π
Voor 500 Days of Summer wacht ik even op de dvd release. Ik heb er al veels positiefs over vernomen, dus ik ben benieuwd naar het resultaat van deze film..
Goed dat je het zegt: ik moet de dvd nog even bestellen. π
Geen idee wat een gemiddelde kleine Spiderman-film moet gaan kosten. Door de specialeffects zal het toch wel een aardig budget moeten worden, tenzij ze ons eerst 90 minuten highschool soap voorschotelen en in de laatste vijf minuten de radioactieve of genetisch gemanipuleerde spin laten optreden. π
We gaan het zien. Voorlopig duik ik rustig afwachtend in de nieuwe stripavonturen van het Webhoofd. Ook best leuk.
@devid
Daar schaam ik me dus helemaal niet voor. Als ik alle films die ik zou willen zien op dvd koop moet ik groter gaan wonen. Daarnaast zou ik met alle plezier een redelijk bedrag betalen voor een legale download of stream, maar vertikt de entertainmentindustrie om met goede alternatieven te komen. Wat weer een hele andere discussie is. Overigens heb ik een paar honderd dvd’s staan en een paar duizend cd’s, dus wat dat betreft schaam ik me nergens voor.
lol, was eigenlijk maar als grapje bedoeld. π Ik begrijp best wat je bedoelt. Ik heb geen enkele gedownloade film liggen, maar wat muziek betreft, dat download ik zelf ook wel. Als je dat ook nog eens allemaal origineel moet gaan aankopen, dan is er helemaal geen houden meer aan…
Maar wordt je computer eigenlijk niet trager van dat downloaden, of heb je soms een hele sterke pc in huis…? Want ik neem toch aan dat telkens je een film download, dat heel wat tijd en ruimte in beslag neemt…
Het vertraagt de boel inderdaad wel iets, maar gelukkig heb ik 2 computers π
Daar kan je al wel wat mee doen… En ja het voordeel van downloaden is ook nog dat je de nieuwste films al meteen kan zien, zelfs soms nog voor ze hier bij ons in de zalen draaien. Dus ik begrijp het enigsinds wel waarom je download. π